Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Jak hrát online šachy

Jak se zlepšit v šachu na internetu?

Šach se v dnešní době výrazně přesunul do online prostředí, kde velké množství lidí baví hrát nejčastěji rapid, blitz či bullet partie. Přinášíme vám 5 tipů, jak hrát online šachy lépe.

Zlepšujte se v taktice

V blitz nebo dokonce bullet partiích, kde se táhne velmi rychle, je důležité zpozorovat taktickou kombinaci, když se na šachovnici objeví. Je proto důležité trénovat šachové diagramy a učit se rychle najít to nejlepší řešení.

Analyzujte partie

Nejlépe se učíme ze svých chyb, a proto je klíčové po odehrání partie se na ni alespoň na chvíli „mrknout“. Nejvíce se naučíme z proher, ale i při analýze vaší vyhrané partie můžete zjistit, že se dalo vyhrát mnohem dříve.

lichess analyza-min

Šetřete čas v otevřeních

Mnoho z nás zná první tahy nazpaměť – nemusíme nad nimi nijak uvažovat. Čím dříve tyto tahy potáhnete, tím více času ušetříte pro důležitější okamžiky ve hře. Snažte se proto zlepšovat se i v otevřeních a co nejrychleji táhnout to, co už máte předem naučené.

„Předtahujte“

Platformy jako chess.com a lichess.org umožňují svým uživatelům tzv. pre-move, tedy předtah. Pokud víte, že vám soupeř pravděpodobně vymění figurku nebo víte, jaký další tah chcete zahrát, jednoduše ho zatáhněte, dokud je soupeř na tahu.

Lichess_homepage-min

Sledujte šachové streamery

Spousta top hráčů nebo hráček, jako je například velmistr Hikaru Nakamura, hrávají šachy na internetu, během čehož komentují a vysvětlují své tahy. Sledováním jejich partií a jejich analýz se také můžete hodně naučit a zároveň i pobavit.

zo36uu1qry261-min

Tip na závěr

Příjemným pomocníkem pro propojení online světa šachu a offline světa je šachový počítač Pegasus. Šachovnici si jednoduše spárujete přes bluetooth s mobilní šachovou aplikací a v reálném čase hrajete na normální šachovnici online šachy. Najdete ji samozřejmě také v šachovém zboží e4e5.

5836-5

Podívat se na šachový počítač Pegasus

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE mistryně v šachu

Líbil se vám článek? Neváhejte jej sdílet s Vašimi přáteli.