Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Online šach

V blogu o online šachu si ukážeme možnosti a formy a specifika, hraní šachu online.

Šachy na online platformách

K nejpopulárnějším hracím platformám šachu patří chess.com a lichess.org.

Oba šachové servery nabízejí kromě okamžité možnosti zahrát si šachovou partii i velkou škálu doplňků na šachový trénink, hraní v týmech, výukové lekce šachu, možnost streamování partií, sledování nejsilnějších šachových akcí světa a pod.

Lichess_homepage

Výhody šachista získá po registraci na platformách. Lichess je celý zdarma a bez reklam, přičemž je možnost „stát se donorem“.

Chess.com nabízí možnost předplacení členství, čímž se odemknou doplňkové funkcionality, a hráč se zbaví zobrazovaných reklam.

chesscom 

K dalším známým šachovým portálům, na kterých najde šachista vše potřebné, ale nejčastěji se využívají například k šachovým přenosům z šachové olympiády nebo jiných významných akcí, patří chess24.com nebo chessbase.com.

Online šachy ,offline šachy, nebo oba současně?

Dnes už šachové herní platformy poskytují pohodlné a zajímavé propojení s offline šachovým světem. A to nejen z pohledu šachových online přenosů z OTB (over the board), nebo „živých“, šachových akcí.

pegasus

Spousta šachistů využívá možnost propojení online hry z pohodlí svého domova, na klasické 3D šachovnici, s kýmkoli na světě.

Takových řešení je již v současnosti poměrně mnoho. K cenově nejdostupnějším a zároveň technicky nejjednodušším, určitě patří šachy DGT Pegasus. Stačí vám k němu mobil, kterým propojíte šachovnici přes bluetooth s vaší oblíbenou šachovou aplikací a hrajete.

Tak jak? Podlehli jste i vy kouzlu a možnostem hraní šachu online, nebo zůstáváte zarytým fanouškem offline světa?

Šachové počítače v Šachovém zboží

Autor: Michal Vrba, šachový trenér