Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Budeme mít nového mistra světa?

Budeme mít nového mistra světa? 

Už za několik dní začne nejočekávanější šachová událost roku, zápas o titul mistra světa mezi obhájcem titulu, Norem Magnusem Carlsenem, a jeho vyzyvatelem, Rusem Janem Nepomňaščnym.

Pojďme si společně zavěštit: zůstane geniální Carlsen mistrem světa, nebo ho Nepo (asi chápete, proč je v šachovém světě známý zejména pod touto zkratkou) z trůnu sesadí a stane se novým šampionem? Abychom ale jen tak netipovali, pojďme se podívat i na klíčové argumenty ve prospěch jednoho či druhého hráče.

cover

1. Vzájemné skóre ve prospěch Rusa

Mnozí šachoví fanoušci věří Nepovi argumentujíc, že ​​Rus má proti Carlsenovi ve vážných partiích pozitivní skóre. Jde dokonce o vysoce pozitivní skóre, 5:1 v prospěch ruského šachisty, (nepočítaje remízy samozřejmě).

Dvě z těchto partií se však odehrály už dávno, na mládežnických mistrovství do dvanácti a čtrnácti let. Možná měl Nepo dřívější pubertu, kdo ví, zdá se však, že v mladších letech byl skutečně trošku napřed. Každopádně je zajímavé, že o titul mistra světa budou hrát vrstevníci: oba hráči oslaví během zápasu 31 let.

Není to vůbec zvykem: například Karpova od Korčného dělilo celých dvacet let, Carlsena od Ananda dokonce ještě o rok více.

Vraťme se ale k vzájemným zápasům. Poslední rezultativní vzájemnou vážnou partii, hranou v Chorvatsku v roce 2019, vyhrál Carlsen. A svého budoucího soka bije i v rapidech. Takže argument se skóre v prospěch Rusa úplně nesedí.

Ale jedno pozorování je zajímavé: ve vzájemných partiích obou soupeřů dominovaly černé figurky. Bude tedy dobré sledovat, zda se černé figury prosadí i v samotném zápase. Možná se po něm začne v šachovém světě mluvit o výhodě černých figur...

nepo

Ian Alexandrovich Nepomniachtchi

2. Rating

Když přijde na ELO, věc je jednoznačná. Magnus Carlsen je dlouhodobě světovou jedničkou, a tedy má lepší výsledky než kterýkoli šachista na světě. Dovolte mi zábavné pozorování: když Nepo vyhrál turnaj kandidátů, kterým se do zápasu s Carlsenem kvalifikoval, jeho performance (tedy ratingový výsledek, kterého dosáhl v daném turnaji), se víceméně rovnal Magnusovu současnému ratingu.

Vysvětleno jednoduchou řečí: když Nepo dosáhl svého životního úspěchu, hrál přibližně tak dobře, jak hraje Carlsen běžně celá léta.

3. Zápasové zkušenosti

Těch několik vyvolených šachistů, kteří někdy dostali šanci hrát zápas o mistra světa, se shoduje: zátěž, kterou s sebou takový zápas přináší, se nedá s ničím porovnat. Možná jen s přetížením, které cítí piloti nadzvukových stíhaček.

Nor má za sebou již několik takových zápasů. Ví, co a jak: jak si sestavit tým, jaký rytmus odpočinku a práce mu nejlépe funguje, jak se vyrovnat s enormní pozorností médií. Nepo tyto zkušenosti nemá. Nejenže nikdy nehrál zápas o šachovou korunu: v posledních letech nehrál vůbec žádný zápas, pokud tedy nepočítáme pubertální střípky na chess.com.

To je pro Rusa velký handicap. Tím více, že pokud přehraje jednu či dvě partie v úvodu, proti neprůstřelnému Norovi už nemusí dostat šanci na vyrovnání.

magnus

Magnus Carlsen

4. Matematické modely a sázkové kanceláře

Pokud bychom chtěli naše úvahy co nejvíce zobjektivnit, můžeme se podívat na simulace zápasu a na kurzy sázkových kanceláří. Autor s nickem SmarterChess na chess.com pomocí virtuálních simulovaných zápasů odhadl, že šance na Carlsenovu výhru jsou přibližně 80 procent. To si myslí i šachoví fanoušci: 84 procent z nich odhaduje, že vyhraje současný mistr světa.

A sázkové kanceláře jsou podobného názoru: například ve Fortuně je na vítězství Carlsena kurz 1.34, na Nepa 3.15.

Závěr

Myslím si tedy, že odpověď na otázku položenou v titulku je záporná. Ne, nebudeme mít nového mistra světa. Magnus Carlsen svůj titul s velkou pravděpodobností obhájí. O šachovou korunu ho zřejmě obere až o pár let později jiný, vážnější soupeř.

Můj tip je, že to bude Alireza Firouzja.

1007145.663d5845.5000x5000o.9ee7f312a451

Alireza Firouzja

Autor: Velmistr Ján Markoš, autor šachové knihy roku Pod hladinou