Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Tipy na dokonalý vánoční šachový dárek II.

Poradíme vám, jak správně vybrat ten nejhezčí šachový dárek

Milí přátelé, blíží se Vánoce a v Šachovém obchodě víme, že šach je skvělou možností, jak potěšit své blízké pod vánočním stromečkem.

Ale víme i to, že pro nešachisty může být výběr správného šachového dárku i náročný úkol. Proto jsme pro vás připravili tipy, jak se zorientovat v široké nabídce, abyste vybrali ten nejkrásnější šachový vánoční dárek.

V tomto blogu jsme se zaměřili na šachové knížky, které potěší každého šachistu.

Řekněme si pravdu, šachových knížek v Česku a na Slovensku vychází jen málo. O to víc se vždy těšíme, když nějaká nová spatří světlo světa.

Letošní rok však byl docela plodný a vyšly krásné šachové publikace.

Novinky roku 2021

Mat šachovému králi

Český šachový velmistr Vlastimil Hort napsal během emigrace v Německu tři detektivní povídky z šachového prostředí. Až po dlouhých desetiletích se podařilo knížku přeložit do českého jazyka.

Pokud máte rádi napínavé detektivky, vězte, že nezákonné činy se dějí i v šachu. Knížka obsahuje tři příběhy, na jejichž čtení nemusíte znát ani pravidla šachu.

Jako dárek tato knížka potěší každého šachistu, nezáleží na jaké úrovni šachy hraje. Navíc, s radostí si ji možná přečte i každý milovník detektivek.

4927-2

Osem stretnutí s Michalom Taľom

Michail Tal, osmý mistr světa v šachu. Ján Plachetka, první slovenský velmistr. Tal, přezdívaný také "čaroděj z Rigy", vystřelil na šachové nebe jako kometa. Jeho partie a nesmrtelné kombinace žijí a fascinují šachisty dodnes.

Jak s oblibou říkal: "známe tři typy šachových kombinací - ty správné, ty nesprávné a ty moje".

Ján Plachetka měl možnost stát tváří v tvář Talovi až 8-krát. Vzájemné skóre zůstalo vyrovnané 4:4, ale partie to byly bojovné do posledního tahu. Nejen o těchto partiích, ale také o zážitku hrát proti mistrovi světa, to vše přináší knížka z první ruky, přímo od účastného velmistra a výborného vypravěče, Jána Plachetky.

Knížka potěší každého zaníceného šachistu.

5320-2

Kapitoly ze strategie a Cvičebnice koncovek

Novinky uplynulého roku uzavírají dvě knihy vhodné pro šachový trénink. Doporučujeme je jako dárek pro mírně pokročilé a pokročilé šachisty, kteří se chtějí v šachu neustále zlepšovat.

Jak název napovídá, titul Kapitoly ze strategie lidské řeči přiblíží rozhodnutí na šachovnici s dlouhodobými důsledky.

Naopak Cvičebnice koncovek je skvělý titul pro trénování typických koncovkových pozice za různá témata a typy.

Pokud je věnujete jako kombo, určitě nebudete litovat!

Co pro děti?

U šachu – stejně jako při jiných aktivitách či sportovních činnostech – je nejdůležitější, aby to děti hlavně bavilo.

Výborně zpracovaná knížka pro začátečníky “Malé představení šachových kouzel” (pro děti ve věku 6-8 let) a knížka pro mírně pokročilé “Tři části šachové partie” (pro děti ve věku 7-9 let), napsané šachovým trenérem a pedagogem Martinem Beilem zaujmou svým zpracováním i nejmenší šachisty.

Děti si do nich mohou kreslit a psát – přesně jako do pracovního sešitu.

1572-15

Pro ty, kteří chtějí být lepší

Jako šachový trenér dostávám poměrně často otázku "Jakou knihu byste mi doporučili, když se chci zlepšit v šachu?".

Možností je opravdu mnoho. Někdo se chce zlepšit v otevření, někdo ve střední hře a jiný v koncovkách. Další by se zase rád inspiroval mistrovskými partiemi.

Pokud však chcete knížku věnovat jako dárek a nevíte úplně přesně, na kterou oblast se změřit, doporučuji knížky, které mám vždy po ruce, když chystám šachový trénink pro svěřence.

Základy taktiky.

Správná taktika rozhodne partii v přibližně 74% případech. Dostatečný důvod se tomuto tématu věnovat, nemyslíte?

172

Základy strategie.

Knížka, která odpovídá na velmi častou otázku "Rozehraji partii, ale nevím, co mám potom dělat".

Šachové miniaturky.

Řekněme si pravdu, každému se líbí rychlé partie končící efektním matem. Ne vždy se nám podaří napodobit takovou partii, ale rozhodně nám dodají odvahu a inspiraci.

Co se děje, když zhasnou světla?

Na závěr bych rád doplnil ještě mé tři oblíbené publikace.

Richard Réti, šachový génius.

Životní příběh šachového velmistra Richarda Rétiho, který pocházel ze slovenského Pezinka, jednoho z největších šachistů, šachových publicistů a pedagogů, jakých tato hra měla v celé své bohaté historii, by měl znát každý nadšenec šachu.

Autorem je Oliver Solga, bývalý starosta města Pezinok, kterému se podařilo zmapovat život šachového velikána do posledního puntíku.

Kniha přináší zajímavé informace, které se týkají nejen jeho originální osobnosti a mimořádného významu, ale také množství dobových souvislostí, zejména po vzniku Československé republiky a po Rétiho přijetí československého státního občanství v roce 1920.

Navíc může být i poutavým čtením i pro nešachisty.

2030-10

Můj šachový svět.

Autorem publikace je dlouhodobá a současná česká šachová jednotka, David Navara. Přestože kniha má poměrně mnoho stran, spolkl jsem ji doslova na posezení. Autor je aktivní profesionální šachista, který patří do úzké světové špičky.

Navštěvuje množství světových akcí, hrál proti soupeřům, které běžně šachisté potkají pouze na Facebooku nebo Instagramu.

Se svým nezaměnitelným humorem odhaluje kromě vlastních zajímavých partií také zákulisí největších turnajů. Poodhaluje příhody, ke kterým se nedostanou ani investigativní novináři. Může si to dovolit, neboť je sám zažil. A to mě na knížce nejvíc baví.

304-1

Psychologický průvodce šachovou partií.

Nedejte se splést. Skutečně se jedná o knihu z antikvariátu. Sám mám jednu ve své knihovně a dokážu ji číst pořád dokola. Obsahuje také šachové partie, které se vážou k předchozímu příběhu šachových mistrů.

Kniha poukazuje na fakt, jak je možné, že hráči světové třídy udělají školáckou chybu. A to opakovaně! Vypráví i příběh druhého mistra světa, který navzdory vynikající šachové paměti zapomněl, v jakém hotelu se ubytoval. Ale ještě zajímavější bylo, jak tuto situaci vyřešil.

Jednoduše, šach, to není jen matematika. Šach je o psychologii, psychice a o věcech, které někdy prostě ani neumíme vysvětlit, proč se udály.

 

Už víte, která knížka by se mohla objevit i pod vaším vánočním stromečkem? Pokud jste stále nenašli, co jste hledali, klidně nám napište nebo zavolejte, poradíme vám!

Autor: Michal Vrba, zakladatel Šachového obchodu a šachový trenér šachové akademie