Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Deset faktů, které jste o šachu možná nevěděli I.

Šachy patří mezi nejstarší hry. I šachová hra prošla svým vývojem. Upravovaly se pravidla, ale během dlouhé historie byly zaznamenány i různé kuriozity. Věděli jste například, že:

1. Počet možných jedinečných šachových partií je mnohem větší než počet elektronů ve vesmíru. Počet elektronů se odhaduje na asi 10 ^ 79, zatímco počet jedinečných šachových partií je 10 ^ 120.

2. Nejdelší šachová partie, která je teoreticky možná, má 5 949 tahů.

3. Největší počet tahů v partii bez zahrání rošády, byl zápas mezi Bobotsorom a Irkovom v roce 1966. Malá rošáda se uskutečnila až v 46. tahu, když většina partií přechází již do koncovky.

 DSC_7513

4. Rošáda představuje tah, kdy hráč současně pohne králem a věží. Až do roku 1561 se tento tah skutečně vykonával v posloupnosti dvou nezávislých tahů. Hráč v prvním tahu přemístil krále a až následně v druhém tahu věž.

5. Slovo "šach" pochází z perské fráze "Shah Mat", což znamená "král je mrtvý"

6. Ottó Bláthy (1860-1939) vytvořil nejdelší šachovou úlohu, která se dala vyřešit až 290. tahem!

7. Na šachovém turnaji v Clevelandu v roce 1973 policie zatkla ředitele turnaje a zabavila šachové soupravy na základě obvinění, že neměl povolení k hazardní hrám (peněžní ceny pro vítěze) a držby herních zařízení (dále jen "šachové soupravy").

8. Počet různých možností putování jezdce po šachovnici je více než 122 milionů.

9. Nejdelší oficiální šachová partie trvala 269 tahů (I. Nikolic - Arsovic, Bělehrad 1989) a skončila se remízou.

10. Z počáteční pozice existuje osm různých způsobů, jak dát šach-mat na dva tahy a 355 různých způsobů, jak dát šach-mat na tři tahy.

Vyberte si z nabídky dřevěných šachů