Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Super těžký šach-mat na 1 tah

Šach-mat nastává, když je král ohrožen soupeřovou figurou a

  • nemůže ji vyhodit
  • nemůže jí dát nic do cesty
  • nemůže s králem ustoupit na neohrožené pole

Jednotahový mat se může zdát jako triviální záležitost. Připravil jsme pro vás tři ukázky, že i nad jednotahovým matem se lze zapotit. Váš vítězný tah si můžete zkontrolovat ve spodní části blogu, kde se nacházejí řešení.

Příklad č.1 - Bílý na tahu dá šach-mat. Jaký je vyhrávající tah?

1a

Příklad č.2 - Bílý na tahu dá šach-mat. Jaký je vyhrávající tah?

2a

Příklad č.3 - Bílý na tahu dá šach-mat. Jaký je vyhrávající tah?

3a


ŘEŠENÍ


 

Příklad č.1 - Častý motiv matu nebo alespoň nebezpečného šachu. V případě, že jsou pěšáci F a G předsunuti, pole H5 je ideálním místem pro dámu, v našem případě pro střelce.

Ten ve spolupráci s jezdci, kteří jsou perfektně umístěni v centru šachovnice na předsunutých bodech, vytvořili pro černého krále matovou síť. Šachy-mat.

1. Sh5 mat

 

1b

Příklad č.2 - Vždy sledujte celou šachovnici! Nenápadný střelec na poli h1 může být snadno přehlédnutelný. Zde však odvedl medvědí práci, aniž by se jen pohnul.

V cestě mu stála jeho vlastní věž. Ta se přesunula na pole f6. Pole je sice třikrát napadeno černými figurami - pěšcem, jezdcem i dámou, ale černý ji nemůže vyhodit právě pro šach střelcem. Takzvaný "odtažný" šach. V našem případě mat.

1. Vf6 mat

2b

Příklad č.3 - Na první pohled se nic dramatické neděje. Černý král se nachází v centru šachovnice a v pohybu mu nebrání žádné figury. Ani jeho vlastní, ani soupeřovy.

Avšak dvojice střelců, mnohdy mnohem silnější než věž, vytvořila kolem černého krále neviditelnou matovou síť. A tak bílá dáma už jen dokonala dílo zkázy. Šach-mat.

1. De4 mat

3b

Taktika v šachu rozhoduje více než v 84% případů. Znát taktické motivy znamená umět vyhrát vyhranou partii. Pro její studium doporučujeme například knížku Základy taktiky.

Autor článku: Michal Vrba, šachový trenér


Líbil se vám článek? Neváhejte jej sdílet s Vašimi přáteli.