Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Jak nejrychleji vyhrát v šachu?

Jak nejrychleji vyhrát v šachu?

Mat bláznů

Otázka, se kterou se setkáváme velmi často. Pojďme tuto otázku rozlousknout jednou provždy. Nejkratší šach-mat lze dát soupeři už druhým tahem. Důležité je si uvědomit, že jeden tah = potáhnutí bílého a potáhnutí černého.

Paradoxně, nejrychleji v šachové partii umí vyhrát černý. Tento mat se nazývá také "mat bláznů". Vzniká po hrubé chybě bílého, a to hned na začátku partie. Pojďme se spolu podívat na šachovou partii, ve které se mat bláznů může vyskytnout.

1

Bílý zahájil partu pěšcem na pole f4. Na tomto není nic špatného. Bílý se snaží bojovat o centrum šachovnice.

2

Černý odpovídá tahem královským pěšcům na e6. Rád by také bojoval o centrum šachovnice, ale pokud by zahájil svůj postup o dvě pole, bílý by ho mohl hned vyhodit.

3

G4?? Pozor, nejde o překlep. V šachu označení tahu dvěma otazníky znamená hrubou chybu. A té se v tuto chvíli dopouští bílý. Vyráží do imaginárního útoku svým druhým pěšcem na pole g4.

4_1

A v tomto momentě vchází na scénu černého dáma. S rachotem se vyřítí na pole h4. Šachuje bílého krále, přičemž ten je proti šachu bezmocný. Dámu nemůže žádnou figurou vyhodit, také do její palby neumí předložit některého z poddaných a sám nemá dostatek prostoru, aby z šachu ustoupil. Šachy-mat. Parta končí, přičemž pořádně ani nezačala.

Šustermat

I vy jste už někdy slyšeli o šustermatu? Jedná se o poměrně rychlý mat, pro změnu bílými figurami. S tímto typem matového útoku se pravidelně setkáme hlavně mezi začátečníky. Ti, kteří tento mat znají, sbírají skalpy své nepozorné soupeře.

5

Bílý zahajuje partu královským pěšcům na pole e4 a obsazuje centrum šachovnice.

6

Černý odpovídá stejnou mincí a pozice je v rovnováze.

7

Bu, bu, bu! Prudký výpad dámou na pole h5 vystraší nejednoho šachistu. Dáma zaútočila na centrálního pěšce, kterého se chystá vyhodit a dokonce šachovat černého krále. Nenápadně však pokulhává po jiném cíli a tím je pěšec na poli f7, bránící krále.

8

Černý přivádí jezdce do obrany centrálního pěšce e5 a na první pohled bere bílému vítr z plachet.

9

Bílý natáhl tětivu luku svého střelce na poli c4 a zaútočil opět na pěšce f7, bránícího černého krále.

10

Černému dochází trpělivost a vysouvá jezdce na pole f6, aby odehnal bílého dámu a vyřešil vznikající komplikace na šachovnici.

11

A na tohle přesně bílý čekal. Jeho dáma vyhazuje bezradného pěšce na poli f7 a černému králi zasazuje doslova polibek smrti. Krytá z dálky střelcům nemůže být králem ani jinou figurou vyhozena a černý král nemá žádný prostor, kam by se schoval.

Černý vyvěšuje bílou vlajku a partie končí, jako po pěkné spolupráci dvou hokejových útočníků v přesilovce, kteří dávají vítězný gól.

Pokud se vám tato ukázka líbí, budeme vděční za její sdílení. A pokud byste chtěli vidět více rychlých, útočných partií, určitě bych vám doporučil knížku Šachové miniaturky. 

Oblíbené dřevěné šachy

 

Autor: Michal Vrba, spolumajitel Šachového obchodu a šachový trenér dětí a mládeže