Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Jak vybrat ideální šachy?

S touto otázkou se setkáváme pravidelně každý den. Hledáte šachy jako dárek pro dítě, vnuka či vnučku? Chtěli byste potěšit známého originálním a hodnotným dárkem? Nebo jste právě začali hrávat šachy, například online a hodili by se jedny šachy mít i doma?

Pojďme se na to společně podívat.

Šachy jako dárek

V této kategorii jsou jednoznačným favoritem "kazetové" šachy. Jejich velkou výhodou je skladnost. Figurky jsou uloženy přímo v složené šachovnici a tak je možnost ji odložit do knihovny, aniž výrazným způsobem zabírala místo. Druhou výhodou je častokrát zajímavé zpracování figurek.

Oblíbené jsou dřevěné šachy, magnetické šachy i plastové šachy, které lze jednoduše složit. 

DSC_6889

DSC_6888  

Hrajte šachy jako profesionál

Začali jste hrávat šachy s kamarády? Oblíbili jste si šachovou online aplikaci a občas byste si rádi něco "natrénovali"? Nebo byste si se svým obchodním partnerem před partičkou golfu dali ještě jednu partičku šachu? V tomto případě je volba jednoznačná. Velikost je otázkou vkusu. Soutěžní velikost figurek a šachovnice, kvalitní zpracování ze dřeva a design, který řekne za vás, že patříte k profíkem.

DSC_7133
  

Šachy na cesty

Představte si cestu vlakem nebo autobusem. Děti jdou na tábor, do školy v přírodě. Cestujete s partou za dobrodružstvími? Magnetické šachy najdete i velikosti mobilu. Šachy kdykoliv zavřete a v partii pokračujte, jakmile stihnete horský přípoj a po dobrém občertvení v lokálním podniku. A co taková dovolená u moře?

Cesta autem, děti na zadních sedadlech si podávají šachovnici a vy máte jistotu, že figurky jištěné magnetem zůstanou přesně tam, kde jejich děti položí. Plážový odpočinek při vychlazeném nápoji a pod slunečníkem čtete konečně v klidu svou šachovou knížku a přehráváte partie slavných mistrů. Máte tu pohodu i vy před očima? 

DSC_7641

  
Důslednost je známkou úspěšných

Vybrali jste dřevěné či magnetické šachy, které budou sloužit několik mnoho let. Jsou dvě věci, které neodmyslitelně patří k šachům. A je jedno, o jakém typu šachů mluvíme. Šachová partie by ztratila náboj, své kouzlo, kdyby se nehrála s limitovaným časem. Právě k tomu slouží šachové hodiny. Časy analogových hodin jsou nenávratně pryč, přesto si k nim stále najdou cestu ortodoxní fanoušci.

Digitální šachové hodiny vždy přesně nastavíte, odečtete přesný čas, dokáže přidávat bonusový čas za provedený tah, pamatuje si vaše výchozí časy a v případě vypršení času vás signalizace upozorní zvukem nebo vizuálně.

Nastavte sobě i svému soupeři 5 minut na partii (zahrajte blitzky, jak s oblibou nazývají takovou hru handicapovaní), odstartujte partii a zažijte ten pocit, když se 5:00 najednou změní na 4:59 a čas se začne nezadržitelně utrácet a vy hledáte plány , obranu, útok ... 

dgt_3000_limited_edition

Rád bych se v šachu zlepšil

V šachové partii už v 40tom tahu může vzniknout více pozic, než je atomů ve vesmíru. V takové spleti možností je snadné se ztratit. Průvodcem na této cestě, bedeker či kompasem, aby člověk stále věděl, kterou cestou jde, je šachová knížka. Těch je nepřeberné množství. A v každém dobrém šachovém obchodě vám budou umět poradit. Neváhejte se ptát. 

DSC_6641

Autor: Michal Vrba, prodejce Šachového zboží, šachový trenér a klubový hráč, předseda Šachové akademie.