Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Šachy pro děti. Jak na to, když chceme zkusit hrát šachy?

Projevilo vaše dítě zájem o šachy? A přemýšlíte, jak ho přihlásit do šachového kroužku například ve škole? Nebo je lepší jít rovnou do šachového klubu? A jak můžete svému dítěti v rozvoji pomoci?

To jsou přesně otázky, se kterými se opakovaně setkává množství rodičů. Jak je vidíme z pohledu šachového trenéra?

Děti se při šachu naučí trpělivosti, předvídavosti, naučí se vyhrávat, ale také prohrávat a samy se vypořádat s těmito náročnými emocemi. Naučí se nést odpovědnost za svá rozhodnutí a při šachu potkají množství zajímavých lidí. Ale hlavně, šachy ještě nikomu neublížily a ani se při nich nikdo nezranil. Pokud si tedy odmyslíme různé vtipy o šachistech.

Prostřednictvím šachu se děti dokáží naučit a natrénovat množství softskillových dovedností. O tom, jaké mají šachy benefity na rozvoj dětí, vyšlo mnoho studií a článků, ale dnes si řekneme pár praktických rad.

Když začínáme, je důležité… 

Pokud je vaše dítě ve věku 5 - 7 let a šachy ho zaujaly například na dovolené nebo na výletě u prarodičů a chtělo by je zkusit hrát, velmi dobrou první volbou je rozhodně šachový kroužek. Ve škole nebo ve volnočasovém centru.

V tomto věku je důležitější, jak ze strany rodiče, tak i trenéra, podporovat v dětech radost ze hry a jejich zájem, než hledět na sportovní výsledky. Určitě tomu napomůže mít doma jednoduchou, ale kvalitní šachovou soupravu, na níž se dá hrát i trénovat.

Podívat se na šachovou soupravu DGT

52-9_1

Děti v tomto věku ještě neumějí velmi číst, ale umí dobře pracovat s obrázky. Právě k tomu se hodí například knížka, do které si děti mohou přímo kreslit a získat tak pro ně přirozeným způsobem velmi pevné šachové základy. Doplňkem je také Šachová cvičebnice 1 a 2, ve které stačí drobná pomoc dospěláka nebo staršího sourozence s přečtením jednoduchého zadání a děti se s úkoly umí vypořádat opět kreslením nebo mluveným slovem.

 

 1572-9

Chci to zkusit, protože…

Pokud jsou vaše děti ve věku cca 8-11 let a přijdou s tím, že by chtěli hrát šachy, určitě se netřeba zaleknout. Velmi častým motivem bývají spolužáci či kamarádi, kteří chodí někde na šachy a naše děti by chtěli s nimi sdílet podobné radosti.

Stejně je velmi běžné, že se projeví faktor přirozené soutěživosti. Stačí obyčejné školní mistrovství nebo "přestávkový" turnaj, o kterém jako rodiče ani nemusíme tušit a naše děti se chtějí jednoduše zlepšovat. Cílem může být i obyčejná výhra nad starším spolužákům.

Co v takovém případě? Rozhodně bychom opět zkusili školní šachový kroužek nebo místní centrum volného času. Rozhodně je dobré spojit se se školou a vyzkoušet si různé školní šachové turnaje či mistrovství, které se zvyknou organizovat na úrovni školy, kraje nebo republiky.

Zde je k nadšení třeba přistoupit již z jiného úhlu pohledu. Šachová souprava v domácnosti je nezbytnou součástí a zcela postačuje jako v prvním případě. Za zvážení ale stojí i menší magnetická souprava, která je šikovná na cestování autobusem či školní výlety vlakem.

Děti už umí samostatně a s porozuměním číst a vytvářejí si své vzory, upevňují základy. Právě v tomto duchu bych rozhodně sáhl po knížkách, které jednak splňují výše zmíněné atributy a zároveň jsou poměrně "snadno" čitelné i pro děti.

1964-12

3284-1

193-7

1770-11

 Je to asi vážné, kdo těm dětem má rozumět?

Puberta je krásné období života a sport, kterému se věnujeme, si nevybírá, je tu s námi. Pokud za námi přijde teenager, že by chtěl hrát šachy, je to určitě pro nás jako rodiče skvělá zpráva. Nenarazí nyní pouze na bezpečné prostředí, které šachová komunita vytváří, ale také na možnost kromě fyzičky trénovat i svou hlavu. A to v tom nejlepším smyslu. V dávných dobách se říkalo, že "šach je gymnastikou mysli" a s tímto výrokem nelze nesouhlasit.

U mládežníků nad 12 let bych neváhal oslovit nejbližší šachový klub. Zde už není důvod se "oťukávat", ale skočit do toho rovnými nohami. V šachovém klubu máte jistotu, že se dostanete rychle nejen k soutěžnímu šachu ať už jednotlivců nebo družstev, ale také, že se vám bude věnovat šachista-trenér, který dokáže děti již poměrně rychle zasvětit do velkého "šachového světa".

K šachové soupravě, kterou zřejmě už doma budete v této době mít, jsou rozhodně vhodné šachové hodiny. Ty se dají využít nejen na samotné hraní, ale i na trénink dovedností (například dát mat věží do časového limitu 1 min.), jakož i individuální trénink simulující zápasovou partii (hledání šachových kombinací v časovém limitu).

46-3

K samotnému tréninku a zlepšování je v tomto čase již opravdu množství možností, literatury, online kurzů a podobně. Co však považuji za šachovou bibli, jsou knížky na téma taktiky a strategie. Například tyto dvě by neměly chybět v knihovně v žádném případě.

172-7

175-7

Přeji vám úspěšný trénink a radost ze hry!

Autor: Michal Vrba, šachový trenér Bratislavskej šachovej akadémie a zakladatel Šachového zboží