Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Pravidla šachu / Jak hrát šachy

Pojďme se podívat na základní pravidla této královské hry:

1. Šachovnice je na začátku hry položena mezi dva hráče tak, aby bílé políčko bylo vpravo dole, a jednotlivé figurky jsou rozestavěny takto:

 King-Placement-in-Chessboard

2. První tah v partii provádí bílý, po tahu bílého následuje tah černého, a takto se tahy bílého a černého střídají až do konce partie.

3.Jednotlivé figurky se pohybují takto:

Pěšec chodí pouze směrem dopředu, ze základního postavení o jedno nebo o dvě pole, po provedení prvního tahu se může pohybovat už jen o jedno pole. Soupeřovy figury bere o jedno pole po diagonále dopředu.

Pawn-Piece-Moves-In-Chess

Střelec chodí po diagonále. 

Bishop-Piece-Move-In-Chess

Jezdec chodí do tvaru písmene L. Může přeskakovat vlastní i soupeřovy figury.

Knight-Piece-Move-In-Chess

Věž chodí po sloupci nebo řadě.

Rook-Piece-Move-In-Chess

Dáma chodí jako střelec i jako věž. 

Queen-Piece-Move-In-Chess

Král chodí o jedno pole v jakémkoli směru. 

Knig-Piece-Move-In-Chess

4. Cílem hry je dát soupeřovu králi šach-mat. O tom, jak lze dát rychle šachy-mat, se dočtete v našem předchozím blogu.

5. Ale pozor, v soutěžních partiích, hraných s šachovými hodinami, vyhraje i ten, kdo vyhraje „na čas“. To je případ, kdy soupeř překročí časový limit – buď nestihne udělat potřebný počet tahů za určitý časový úsek (většinou je to 40 tahů za 1,5 hodiny), nebo jednoduše překročí časový limit, to znamená, že mu na hodinách zůstane 0:00:00.

V šachovém žargonu se v minulosti říkalo, že soupeři „spadla zástavka“, protože na analogových hodinách je skutečně malá červená vlaječka, která po překročení času spadne. Velmi oblíbené jsou analogové hodiny, jako jsou na obrázku níže, které naleznete také v naší nabídce.

5095_analogove-sachove-hodiny-insa

Chcete-li si vyzkoušet zahrát šachovou partii se soutěžními digitálními hodinami, můžete si vybrat z naší pestré nabídky.

Autor článku: mistryně FIDE Niki Vrbová