Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Co se stane, když šachista "padne na čas"

O tom, proč jsou šachové hodiny důležité, nebo dokonce o tom, co to znamená, když šachista "spadne".

Představte si dva šachisty, kteří si po ranní kávě podají ruce, udělají první tah a dohrají partii... těsně před půlnocí! Tak nějak mohl vypadat zápas mezi Howardem Stauntonem a Pierrem St. Amantem. Psal se rok 1843.

¿Es-Cierto-que-Alekhine-Perdio-su-Titulo-de-Campeon-por-Culpa-del-Alcohol-1

Od poloviny 19. století začaly snahy o zkrácení šachových zápasů. První šachové hodiny byly něco jako přesýpací hodiny, přičemž hráč, který překročil čas, neprohrál, ale - musel zaplatit pokutu!

Později, od 80. let 19. století, se začaly používat mechanické hodiny, které byly předchůdci dodnes známých analogových hodin.

Šachové hodiny se na začátku partie nastaví tak, že po jejím zahájení začne jednomu z hráčů odpočítávat čas. Když bílý provede svůj první tah, stiskne tlačítko na své straně hodin, jeho čas se zastaví a naopak začne odpočítávat čas jeho soupeři.

Bílý provede tah, stiskne tlačítko a znovu spustí soupeřův čas. A tak to jde až do konce hry. Zavedením časového limitu pro oba hráče se dosáhlo jednak toho, že šachová partie netrvá neúměrně dlouho (např. 14 hodin, jako ve výše uvedené partii z roku 1843), jednak se zavedl nový způsob ukončení partie - překročením času.

Pokud šachista řekne, že "padl" nebo prohrál "na čas", znamená to pouze to, že prohrál, protože překročil časový limit.

1f1b1b4ef011d84e906ae8feb0d22531_XL

Dříve narození šachisté si jistě vzpomenou na analogové hodiny Jantar, ikonické bílé hodiny s černými "knoflíky", které měly nad oběma ciferníky malý červený praporek.

Ten se ke konci časového limitu neúprosně zvedal a zvedal a zvedal... až ji minutová ručička donutila k volnému pádu, krátce se zachvěla a zastavila se. A pak se ozval z větší části tradiční výkřik soupeře: "Padla!". A to pro vás znamenalo nešťastný konec hry - prohru na čas.

První digitální šachové hodiny spatřily světlo světa v roce 1970, kdy je vynalezl student Cornellovy univerzity. A to změnilo šachovou hru.

Šachové hodiny si můžete prohlédnout i v Šachovém zboží E4E5, digitální nebo analogové.

Niki Vrbová, mistryně FIDE šachu žen


Líbil se vám článek? Neváhejte ho sdílet se svými přáteli.