Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Základní principy ve střední hře

Základní principy ve střední hře

Dodržování principů v otevřeních je nezbytné pro úspěch v šachové partii, ale stejně důležité je i dodržování pravidel ve střední hře. V tomto blogu vám přiblížíme 6 principů, pomocí kterých vylepšíte svoji střední hru.

Kontrolujte centrum

Ať už je to otevření, střední hra nebo koncovka, centrum je a bude vždy klíčové pro úspěch. Většinou ten, kdo kontroluje centrum, má převahu na celé šachovnici.

Vývinem všech figurek spojte věže

Již v otevření je důležité snažit se směrem do centra vyvíjet figurky. Ideální je rychle udělat rošádu, vyvinout všechny figurky a tím spojit věže. Lehké figurky (jezdce a střelce) chceme vyvíjet aktivně směrem do centra a těžkým figurkám – věžím se snažíme otevírat sloupce.

Hledejte aktivní políčka pro své figurky

Všechny figurky touží po aktivních políčkách, na kterých mohou co nejvíce pomoci ostatním figurkám. Vždy když nevíme, co táhnout, snažíme se vylepšit figurky, která hraje nejhůře.

Neoslabujte krále

To, že je rošáda velmi důležitá v otevření jsme se již naučili v předchozím blogu. Ve střední hře je však třeba dávat pozor na to, abychom si zbytečně neoslabili krále tím, že budeme táhnout pěšáky před ním. Pokud krále nemohou chránit figurky, měli by jej chránit pěšáci.

1

Pěšci perfektně chrání bílého krále a jakmile jimi začneme hýbat, bude pro černého jednodušší na nás zaútočit.

Vyměňujte figurky jen když to vyhovuje vám, ne soupeři

Ne každá výměna je dobrá, a proto bychom se vždy před výměnou pěšce nebo figury měli ujistit, že výměna vyhovuje nám, a ne soupeři. To, jestli se vyplatí vyměnit nebo ne určuje i druh pozice – proto je vhodné studovat mnoho partií silných hráčů, kde se lze naučit, kdy a jak vyměňovat figurky. Dejme si jednoduchý příklad.

2

Bílého skvělý jezdec na f5, který kontroluje několik políček v táboře černého, určitě nechce být vyměněn za špatného a neaktivního střelce na e7. Tato výměna by velmi potěšila černého, a proto si bílý raději otravného jezdce na šachovnici nechá.

Pozor na slabiny

Pod slovem slabina rozumíme většinou slabého pěšce, který nemůže být druhým pěšcem. Někdy je slabinou i zatáraná figurka, kterou je těžko chránit. Takovým slabinám se snažíme vyhnout a naopak, snažíme se je vytvořit soupeři.

3

V této ukázce si bílý vytvořil příliš mnoho slabin, které nyní nebude stíhat bránit. Přesně tomuto je třeba se ve středně hře vyhnout, abychom soupeři neusnadnili koncovku.

Pro více zajímavostí o střední hře podívejte šachové knížky.

 

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE mistryně v šachu


Líbil se vám článek? Neváhejte jej sdílet s Vašimi přáteli.