Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Deset faktů, které jste o šachu možná nevěděli II.

1.) Nový tah, kdy se pěšec mohl pohnout o dva kroky namísto jednoho (ze základního postavení), byl zaveden ve Španělsku v roce 1280.

2.) Němec, Dr. Emanuel Lasker, si udržel nejdelší titul mistra světa: 26 let a 337 dní. Je velmi pravděpodobné, že tento rekord už nebude nikdy překonán.

3.) Počet různých kombinací pro první čtyři tahy v šachu je asi 319 miliard. Toto je ohromující číslo! Neexistuje žádná hra, která by se v tomto směru dala srovnávat.

4.) První mechanické hodiny, které se začaly používat místo přesýpacích, vynalezl Thomas Wilson v roce 1883. Moderní tlačítkové hodiny představil Veenhoff v roce 1900.

5.) Skládací šachovnici vynalezl v roce 1125 kněz hrající šachy. Jelikož církev v té době zakazovala kněžím hrát šachy, své šachovnici vynalezl krytí tak, že vypadala jako dvě knihy ležící spolu.

6.) Druhá kniha, která byla kdy vytištěna v anglickém jazyce, byla o šachu.

7.) V listopadu 1988 v Long Beach, Kalifornii, počítačový program DEEP THOUGHT poprvé vůbec porazil mezinárodního velmistra. Takto vypadají šachové počítače dnes.

8.) V šachu existuje více než 1 000 různých otevření a variant, které ti nejlepší musí ovládat.

9.) První šachovnice, na které se střídala bílá a černá políčka, se objevila v Evropě v roce 1090.

10.) Psychologové často uvádějí, že šachy působí jako účinný způsob ke zlepšení funkce paměti. Není tedy divu, že šach se doporučuje iv boji proti Alzheimerově chorobě, protože umožňuje mysli řešit složité problémy a pracovat s nápady.

Někteří tvrdí, že to může zvýšit inteligenci, ačkoli je to složitější téma. Studie účinků šachu na mládež vedly k zavedení šachu do vyučování na školách v různých zemích. Je dokázáno, že díky šachu dokážou děti dosahovat lepších výsledků ve škole.