Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Jak dát šach-mat dvěma věžemi

Jak dát šach-mat dvěma věžemi

Matování dvěma věžemi je jednoduché a dokonce rychlejší než matování dámou. Ukažme si, jak využít dvě věže k rychlému matování soupeřova krále.

Způsob matování

Při matování dvěma věžemi se snažíme postupně odříznout soupeřovu králi řadu nebo sloupec. V tomto případě však krále nevyužíváme a může zůstat celou dobu na stejném políčku. Podívejte se na příklad, kde jsou naše figurky v základní pozici a soupeřův král ve středu šachovnice.

1_1

Jdeme tedy tlačit soupeřova krále na kraj a postupně mu brát prostor k pohybu. Pro jednoznačnější ukázku začněme tahem Va4.

2_1

Věž jedním tahem odřízla černému králi polovinu šachovnice. Po černého tahu Kd5 použijeme druhou věž, abychom černého krále tlačili na osmou řadu.

3_1

Tahem Vh5 se obdélník zmenšil, což znamená, že má černý méně políček na výběr a je tlačen ke kraji šachovnice. Jak byste pokračovali po tahu Kc6?

4_2

Pokud jste mysleli na tah Va6, mysleli jste správně. Pomocí šachu nutíme krále ustoupit na sedmou řadu, čímž se blížíme k finální destinaci.

5_2

Po tahu Kb7 je třeba být opatrný, protože černý napadl naši věž. Toto je jediný moment, kde nemůžeme pokračovat v našem plánu a věží musíme ustoupit. Důležité je, abychom věží ustoupili co nejdál od černého krále, aby nám ji znovu nenapadl. Nejrozumnější tah je tedy Vg6.

6_2

Věží tedy ustupujeme a po Kc7 pokračujeme v našem plánu.

7_1

Tímto šachem černého krále zatlačíme na osmou řadu. Jelikož už neexistuje devátá rada, černý král se musí smířit s tím, že dalším tahem dostane mat. Je jedno, kam se černý král uhne - matu na g8 už nelze předejít.

8_1

Šach mat. Všimněme si, že bílý král při matování nebyl vůbec potřebný. Dvě věže jsou dostatečně silné na to, aby matovaly samy.

Toto matování je podobné matování dámy s věží. Jediný rozdíl je, že nastane moment, kdy soupeř jednu z našich věží napadne (protože věže pracují tak, že se navzájem nekryjí). Pouze tehdy přerušíme odřezávání prostoru soupeřovu králi a uhneme věží. Po uhnutí pokračujeme v odřezávání, dokud soupeřova krále nedotlačíme na kraj šachovnice, kde následně dáme mat.

Pro procvičení vám přinášíme 3 pozice, kterými si procvičíte matování dvěma věžemi.

Jak černý na tahu nejrychleji vyhraje?

9_1

Jak nejlépe využít věže, aby co nejrychleji daly mat?

10_1

Jaký postup zvolit, když se černé věže takto kryjí?

11_1

Více takových zajímavostí se dočtete například v šachových knížkách nebo doporučujeme podívat i šachové počítače, se kterými se dají maty trénovat.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE mistryně v šachu


Líbil se vám článek? Neváhejte jej sdílet s Vašimi přáteli.