Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Jak dát šach-mat dámou

Mezi šachové základy, které bychom se měli naučit mezi prvními, patří mat dámou. Je to nejčastější matování, které se nám v partiích vyskytuje. Pojďme spolu zjistit, jak na to.

Maty dámou

Při matování dámou se snažíme dostat soupeřova krále do jednoho z rohů šachovnice nebo na kraj, kde si později za pomoci našeho krále připravíme mat.

Mat v rohu šachovnice vypadá takto - náš král kryje dámu, která dává černému králi mat.

1

Mat na kraji šachovnice můžeme dát králi na první nebo osmé řadě, stejně jako na a-sloupci nebo h-sloupci.

V tomto případě je bílá dáma opět kryta králem a dává mat.

2

U tohoto matu je dáma samostatná - dává mat bez krytí bílým králem. Bílý král však omezuje úniková políčka černého krále.

3 

Jak takovou matovou past dosáhneme?

Je důležité myslet na tyto 3 kroky:

1. Naší dámou tlačit soupeřova krále do rohu šachovnice.
2. Využitím naší dámy udržet soupeřova krále v rohu.
3. Našim králům se přiblížit k soupeřovu králi a dát mat.

Krok 1

Nejprve chceme soupeřovu králi postupně odřezávat políčka, aby měl co nejmenší možnosti pohybu.

Představme si, že soupeřův král se právě nachází v centru šachovnice, tedy musíme více tahy tlačit tohoto krále do rohu.

4_1

Dámou postupně tlačíme krále na kraj tak, že mu odřízneme každým tahem více a více políček. Náš král zatím zůstává na místě, protože jeho využití nastane až v kroku 3. Začneme tedy tím, že naši dámu přiblížíme k soupeřovu králi, a zároveň mu omezíme pohyb. Pro snadné pochopení začneme tahem dámou na g4.

5_1

Černý král je nyní uvězněn v menším obdélníku, protože mu bílá dáma jedním tahem odsekla půlku šachovnice. Po tahu černého krále na d5 dáma znovu pokračuje v odřezávání políček, čímž zmenšuje obdélník, a zároveň i možnosti pohybu černého krále.

6_1

Černému králi postupně dochází kyslík, má méně a méně políček, na které může jít. Po tahu černého krále na c6 pokračujeme znovu tímto způsobem.

Zkusíte uhodnout, kam potáhneme dámou, abychom černému králi opět zmenšili možnosti pohybu?

7

Dáma na e5 (nebo i d4). Černý král má ještě méně kyslíku. A teď čas na tajemství – naši dámu v podstatě využíváme jako jezdce. Vždy dámou odřízneme soupeřovu králi políčka tak, jako bychom jezdcům dávali šachy, tedy do písmenka L. No nejsou ty šachy úžasné?

8

Pokračujeme, dokud černého krále nedotlačíme do rohu.

9

Krok 1 docílený - král je zatlačen do rohu a zůstává mu jen jedno políčko na pohyb. Ale pozor na pat, tedy aby nenastala situace, že soupeřův král nemá žádné políčko, kam se může pohnout.

Kroky 2 a 3

V druhém kroku je důležité nehýbat dámou, protože již splnila svoji funkci. A protože dáma sama o sobě nedokáže dát mat, přichází zapojení krále – krok 3.

Králem postupně přejdeme k naší dámě, abychom vytvořili matovou síť.

10

Matovou síť vytvoříme tak, že podpoříme naši dámu, aby mohla dát mat na políčku b7 nebo b8. K tomu však potřebujeme našeho krále dostat na jedno z vyznačených políček.

11

Jelikož políčko c6 je nejblíž a my chceme vyhrát co nejrychleji, našim králem přijedeme na c6 a dáme mat na b7.

12

A přichází mat, který jsme mohli vidět na úplně prvním obrázku – mat v rohu.

13

Většinou je nejjednodušší dotlačit soupeřova krále do rohu, aby měl stále jen jedno políčko na pohyb. Mat na kraji šachovnice většinou vychází z pozice, která nám vznikne. Ukažme si příklad.

14

Vznikne-li nám v partii taková pozice, není nutné tlačit černého krále do rohu. Můžeme využít jiný druh matu dámou - mat na kraji šachovnice. Nyní máme 2 možnosti.

Můžeme dát mat na g5 s tím, že král kryje naši dámu, tak jak jsme se naučili na druhém obrázku.

15

Nebo si můžeme vybrat mat na h8. Dáma dává mat a náš král jí pomáhá odříznout políčka, kam by mohl ustoupit černý král - tak jak jsme viděli na třetím obrázku.

16

Vyberte si šachovnici, zkuste si různé pozice a různé druhy matů dámou. Nejlépe se naučíte, když si to sami vyzkoušíte. :)

Na závěr jsme si pro vás připravili malý testík se dvěma pozicemi, kde si můžete ověřit, zda jste správně pochopili vytváření matové pasti.

Test 1: Jak dá černý co nejrychleji mat?

diagram1

Test 2: Kam se přiblížíme černým králem, abychom co nejrychleji zvítězili?

diagram2

Více takových zajímavostí se dočtete například v šachových knížkách anebo doporučujeme podívat se i na šachové počítače, se kterými lze maty trénovat.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE mistryně v šachu


Líbil se Vám článek? Neeváhejte jej sdílet s Vašimi přáteli.