Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Základní principy v zahájení

Základní principy v otevřeních

Otevření jsou velmi důležitou etapou v každé šachové partii. Představujeme vám 6 zlatých pravidel v otevření, která vám pomohou získat náskok ve střední hře.

Hrajte centrálními pěšci

V každém otevření bychom neměli zapomínat na centrum, na políčka d4, e4, d5 a e5. Ten, kdo bude spíše ovládat prostor ve středu šachovnice, bude mít více prostoru pro manévrování ve střední hře.

1_2

Vyvíjejte figurky směrem do centra

Nejen pěšáci (kteří nejsou považováni za figurky) by měli obsazovat centrální pole, ale také figurky. Všechny figurky by se měly snažit směřovat do centra a ne na kraj šachovnice, kde je jejich skutečná hodnota nižší.

2_2

Bílý kůň na f3 směřuje do centra a navíc ovládá více políček než černý kůň na a6, který nemá pod kontrolou ani jedno políčko z hlavního centra. Bílého kůň se později v partii ukáže jako silnější.

Netahejte stejnou figurkou vícekrát

Jakmile v otevření už potáhneme jednou figurkou, určitě bychom jí neměli táhnout znovu, pokud to není potřebné pro účely výměny nebo napadení. Je mnohem důležitější snažit se do hry zapojit i ostatní figurky, aby všechny mohly spolupracovat ve střední hře.

Figurky > pěšáci

Figurky mají větší hodnotu než pěšáci, proto je vždy lepší vyvinout figurku nebo ji vylepšit. Jakmile jednou pohneme pěšcem, už ho zpátky nikdy nevrátíme. Proto je třeba každý tah pěšcům pořádně zvážit.

Krále je třeba schovat do bezpečí

Rošáda je jeden z nejhlavnějších tahů, které nesmí chybět v otevření. Krále je třeba stáhnout z centra šachovnice do jednoho z rohů, aby mu nehrozilo později žádné nebezpečí. Další výhodou rošády je, že se spící věž dostane do hry a může se zdvojit s druhou.

Nechoďte s dámou na výlety

Dáma by měla v otevření ve většině případů zůstat na svém místě a zapojit se do hry až ve střední hře. Přednost by tedy měl mít vývin lehkých figurek (střelec a kůň), boj o centrum a schování krále do bezpečí.

Dodržíte-li tyto základní principy v otevřeních a umístíte pěšáky a figurky na správná místa, získáte do střední hry mnoho benefitů. Pokud vás soupeř v otevření překvapí a nebudete vědět jak reagovat, určitě si vzpomeňte na tato pravidla, která platí pro každé otevření.

 

Pro více zajímavostí se podívejte na šachové knížky, a pokud vás zajímají konkrétní šachová otevření, dočtete se o nich v knížce rozebírající polootevřené nebo zavřené hry.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE mistryně v šachu


Líbil se vám článek? Neváhejte jej sdílet s Vašimi přáteli.