Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Max Euwe – nedoceněný mistr světa?

Když se mluví o mistrech světa před druhou světovou válkou, používá se často označení velká čtyřka. Tím jsou myšleni mistři světa Steinitz, Lasker, Capablanca a Aljechin. Něco však nesedí. Nebylo mistrů světa před druhou světovou válkou pět? Ano, to skutečně bylo. Na necelé dva roky usedl na šachový trůn Max Euwe. Proč se tedy nehovoří o velké pětce?

f74e1621b520d6dfe816cefffc4cb356

O obrovském šachovém přínosu prvního mistra světa Steinitze není pochyb. Pražský rodák přišel s řadou nových strategických pouček, které jsou platné dodnes. Lasker je Lasker. Obrovský génius, nestárnoucí star. Šachista, který dokázal držet šachový trůn skoro 27 let a ještě ve svých 60 letech hrál extrémně silné šachy. Capablanca. Kubánský meteor, je skoro až neuvěřitelné, že se právě na Kubě zrodil jeden z největších šachových talentů všech dob.

Téměř neporazitelný šachista, který neprohrál 8 let v řadě. Aljechin. Famózní útočník, vynikající hráč po všech stránkách. Ztracený titul dokázal díky správné životosprávě získat zpět. Jediný neporažený mistr světa, který odešel do šachového nebe jako mistr světa. O všech čtyřech bylo napsáno mnoho knih.

Jinak je tomu u Euweho. Pro nizozemského šachistu byly šachy vášní a největším koníčkem. Vystudoval matematiku a právě čísla se stala jeho hlavním životním posláním. Přesto se jakožto amatér dokázal prodrat až na nejvyšší šachový trůn. Jak se mu to podařilo? Předně měl obrovský šachový talent. Byl vynikajícím útočníkem, skvěle rozuměl šachové strategii.

euwalk03

Dokázal do sebe vstřebat jak klasiku naladěnou Steinitzem, tak i moderní šachové přístupy implementované Rétim, Nimcovičem a dalšími představiteli hypermodernistické šachové školy. Na zápas s Aljechinem se skvěle připravil a beze zbytku využil nezdravého životního stylu čtvrtého stylu mistra světa, který zápas na přelomu let 1935 a 1936 výrazně ovlivnil.

Tím se nesmazatelně zapsal do historie šachu a nikdo mu nemůže upřít titul mistra světa, který získal zcela po právu. O necelé dva roky později sice Aljechin jasně dokázal šachové veřejnosti, že je lepším a silnějším hráčem, ale to už Euwemu jeho zásluhy nemohlo ubrat.

Jak už bylo řečeno, šachy byly Euweho největší životní vášní. Snad i proto se stal dokonce prezidentem FIDE, konkrétně v letech 1970-1978.

Chcete o životě a šachovém stylu pátého mistra světa v šachu vědět více? Není nic jednoduššího! Stačí si vzít do ruky nejnovější biografii z pera IM Davida Dejfa Kaňovského. Kniha mající 96 stran podrobně popisuje jak Euweho život, tak jeho šachovou dráhu včetně vedení Mezinárodní šachové organizace. Kromě toho najdete v knize několik Euweho komentovaných partií, taktickou sbírku jeho pěkných kombinací a další podrobnosti.

Autor; David Dejf Kaňovský

3584-1_3584-1-max-euwe-amater-na-trune