Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Pozor na paty aneb každý šachista se musí umět zapatovat!

Určitě znáte tu situaci. Stojíte jasně na prohru, už už se vzdát, to přece nemá smysl hrát dál. Ale když každý správný bojovník se tak nerad vzdává! A vtom spatříte záblesk, jiskřičku naděje. Obětujete své pravé křídlo, levé křídlo i poslední pěchotu. Soupeř si mne ruce, jak všechno krásně posbíral a už jen vyhrát. Jeden neopatrný tah a… „Hurá, nemám kam jít!“ A půl bodu je nenávratně pryč…

Pat je zcela nedílnou součástí šachové partie, přestože se vyskytuje na šachovnici daleko méně než mat. Každý šachista si musí být vědom toho, že zejména v koncovce je pat jedna ze základních zbraní, jak se dá zachránit šachová partie. A nejenom v koncovce. I když je to spíše výjimečně, dokonce i ve střední hře, resp. na pomezí střední hry a koncovky lze na šachovnici vytvořit patový obrazec.

tmgp8dgych461

Kniha Pozor na paty! je rozdělena na čtyři kapitoly. První kapitola se věnuje různým teoretickým pozicím v koncovkách, ve kterých stěžejní roli hraje právě pat. Aneb je důležité tyto koncovky znát a vědět, že právě díky patu jsou remízové. Stěžejní částí knihy je druhá kapitola. Ta ukazuje desítky příkladů z praktických partií, ve kterých se nejčastěji jedna strana nenechala doslova napálit a v jasně vyhrané pozici umožnila soupeři vysmeknout se díky patu.

Většina ukázek je z partií amatérských šachistů, ale jsou zde také partie ve své době nejlepších světových hráčů. Protože jak se říká: „I mistr tesař se někdy utne!“ Třetí kapitolkou je výběr studií, ve kterých je klíčovým motivem právě pat. A čtvrtá kapitolka? Tu nechám jako překvapení pro čtenáře tohoto blogu, abyste měli o to větší chuť knížku si pořídit… :)

Pozor na paty!“ rozhodně není žádnou stěžejní knihou šachové strategie. Je to v podstatě jednoduchá knížka, která má za úkol své čtenáře jak něco naučit (protože šachová knížka, která čtenáře nic nenaučí, je k ničemu… :)), tak zároveň pobavit. A „Paty“ mají navíc jednu velkou výhodu: většinu příkladů z této knížky klidně můžete „studovat“ bez šachovnice, protože mají jen několik málo tahů.

Závěrem svého krátkého blogu Vám přeji, ať se ve svých partiích nedostanete do křížku s patovým záchranným motivem soupeře a zároveň ať sami zachráníte prohrané pozice nečekaným patem!

Autor článku a knihy; IM David Dejf Kaňovský

paty