Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Nepo si vybojoval právo vyzvat mistra světa na boj o korunu

Byl to nejdelší turnaj kandidátů.

Začal se hrát ještě v roce 2020, ale přerušila ho pandemie koronaviru. Osmé kolo pokračovalo až v dubnu 2021.

Osm možných vyzyvatelů se setkalo, aby si jeden z nich vybojoval místenku na nejvyšší patro. Životní turnaj, kde se počítá pouze první místo.

První místo totiž dává právo vyzvat mistra světa, Magnuse Carlsena, na souboj o titul šampiona.

51142208438_96eae495d8_k

Turnaj kandidátů se poprvé uskutečnil v Budapešti v roce 1950 a vyhrál ho David Bronstein. V zápase o titul mistra světa však Bronstein v závěrečné partii pochybil v jednoznačně remízové koncovce.

Jedna jediná chyba v poslední partii zápasu v závěrečné části partie - pověstný tah jezdcem na A7 - ho stál titul mistra světa. S tímto pocitem musel David žít dalších 54 let. Nikdy se s tím nesmířil.

Šachy umí být kruté a krásné zároveň.

51134722947_00d291ffa9_k

Od prvního kandidátského turnaje prošlo mnoho času. Současným vyzyvatelem se stal Ian Nepomniachtchi (Nepo). Patří k současné šachové elitě, ale nikdy zvlášť nevynikal. Teprve nyní se naplno projevila jeho síla.

Na tento turnaj se připravoval rok a nejbližší měsíce se bude připravovat na zápas s Magnusem Carlsenem, který drží titul mistra světa od roku 2013 a šachovému světu jednoznačně kraluje nekompromisní hrou.

Konečné pořadí turnaje kandidátů 2021

vysledky

Nepo je však odhodlaný. Jeho taktika dokáže být šokující a svou šanci na získání titulu a navrácení ho do šachové velmoci Ruska určitě nebude chtít zahodit.

Podaří se mu to? Uvidíme na přelomu listopadu a prosince 2021.

Ještě jeden tip. Pokud byste si i vy chtěli zahrát šachy s šachovou soupravou jako v turnaji kandidátů nebo v zápase o mistra světa, v Šachovém obchodě najdete i tento oficiální set.

wc_1