Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Nejdelší mat na světě nebo jak se hrají dokonalé šachy

"Endgame tablebases" lze popsat jen jako "dokonalé šachy", protože obsahují pouze ty nejlepší možné tahy ve všech pozicích. Výrazy „lepší“ nebo „horší“ přestávají mít tedy jakýkoli význam. Marc Bourzutschky vyřešil velký počet pozic 8 kamenových pozic (pozice, kde se nachází celkem 8 figur) a podělil se o své výsledky a zjištění.

V roce 2010 ještě nebyly dostupné veřejnosti ani 7 kamenové pozice a myšlenka 8 kamenových pozic se zdála tak přitažená za vlasy, že ve videu Google Talk Garry Kasparov (bývalý mistr světa v šachu) uvažoval, zda nejsou 8 kamenové pozice vůbec limitem. Zní to extrémně?

Vezměme si, že tehdy 6 kamenové pozice ve formátu Nalimov zabíraly 1 (TB) terabajt úložného prostoru a očekávalo se, že 7 kamenové pozice budou zabírat 100-násobek. Ukázalo se to jako pravda, protože Lomonosův soubor, první veřejně přístupný, měl ve skutečnosti kolem 140 TB (terabajtů), když vyšel v roce 2012.

Navzdory ohromující síle motorů (šachových počítačů) na zálohování těchto údajů se hledání pravdy nezastavilo a rukavici zvedl nadšenec počítačového šachu a fyzik Marc Bourzutschky. Toto není jeho první vpád do tohoto světa, jelikož první výsledky 7 kamenových pozic vytvořil již v roce 2005.

 

Nový světový rekord

Ve 4 kamenových pozicích je nejdelší řešení dobře známé jako slavné KQKR (zkratka pozice pro Král a Královna versus Král a Věž). V počítačovém jazyce je to známé jako DTM nebo Depth To Mate ("počet tahů až do matu"). Tato první základní "Tablebase" byla vytvořena průkopníkem Kenem Thompsonem a byla také výzvou k ověření pro GM Waltera Browna, mistra USA, již v roce 1978 pomocí šachového počítače Belle.

.

belle-thompson-min

Joe Condon a Ken Thompson s počítačem Belle v roce 1982 

5 kamenové pozice


Existuje mnoho pozic, které mohou představovat nejdelší a nejnáročnější řešení matu, ale rekord patří kombinaci král a sva jezdci versus král a pěšec. Tuto pozici důkladně analyzoval známý teoretik koncových her a skladatel Troitsky, kdy se ukázalo nejdelší maximální řešení ve 115 tazích (černému se podaří dosáhnout šach-mat).

png-min

Černý dá mat v 115. tahu

6 kamenové pozice


Lewis Stiller v práci publikované v roce 1991 přišel s novým s ohromujícím řešením DTM („počet tahů až do matu“), kde v uvedené pozici bílý dá mat ve 262. tahu.

png (1)-min

Bílý dá mat v 262. tahu

7 kamenové pozice

První rekord pro sedm kamenné pozice byl ohlášen v květnu 2006, kdy Marc Bourzutschky a Yakov Konoval objevili pozici KQNKRBN s úžasným DTC 517 tahy. DTC je termín, který znamená Depth To Conversion (hloubka pro konverzi resp., když je pozice efektivně vyhrána). V roce 2012, o sedm let později, Lomonosovy tablebases odhalily vynucený mat v 549. tahu.

png (2)-min

Bílý dá mat v 549. tahu

8 kamenové pozice


V důsledku těchto objevů se pochopitelně spekulovalo, že nejdelší mat v osmikamenných pozicích by mohl vést k řešením přesahujícím 1000 tahů. Marc Bourzutschky se však podělil o svá zjištění a dochází k závěru, že nejdelším řešením, které našel v pozici s jedním zablokovaným pěšcem, bylo vyhrávající řešení s 584 tahy.

png (3)-min

Bílý dá mat v 584. tahu

První věc, kterou si na pozici všimnete, je zvláštní rozložení dvou střelců stejné barvy. To je samozřejmě v šachu možné, ale zároveň to ilustruje, jak zvláštní může být postavení, kterým překonáte rekord.

Hlavní komplikací s DTM ("počet tahů až do matu") pro měření rekordů je, že ve většině pozic lze dramaticky zvýšit počet tahů díky možné proměně pěšců.

Přeložené z portálu Chessbase, přeložil Michal Vrba a Nikola Lackovičová


Líbil se vám článek? Neváhejte jej sdílet s Vašimi přáteli.