Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Nejpopulárnější šachová otevření

Nejpopulárnější šachová otevření

Jaké jsou nejčastěji první tahy na šachovnici? V dnešním blogu prozkoumáme 5 nejoblíbenějších otevření, která nejvíce přispívají k rychlému vývoji a kontrole centra.

Italská hra

Jedním z nejstarších šachových otevření je italská hra, která byla populární hlavně v 19. století. Je také nazývána Giuco Piano a začíná tahy 1.e4, e5 2. Jf3, Jc6 3. Sc4.

talianka

V tomto otevření bílý co nejrychleji vyvíjí lehké figurky a se střelcem na c4 potencionálně útočí na pěšce na f7. Toto otevření je hrané na všech úrovních a často vede k zábavným a agresivním pozicím.

Španělská hra

Nejpopulárnějším otevřením za obě strany je španělská hra, hrávaná od minulosti až dodnes. Španělská hra se nazývá také Ruy Lopez, pojmenovaná po šachistovi, který toto otevření analyzoval v 16. století.

španielka

Začíná podobně jako italská hra, až na ten rozdíl, že střelec se vyvíjí na b5, čímž vystavuje černého trvalému tlaku v centru a na pěšce e5.

Dámský gambit

Dámský gambit - seriál nebo skutečné otevření? Kromě toho, že tento seriál z roku 2020 se stal velmi oblíbeným po celém světě, také šachové otevření dámský gambit je módním trendem. Toto otevření je nejčastěji hrávané hráči, kteří dříve preferují uzavřené a poziční hry. První tah d4 je spojen s ideou dalšího c4, kde bílý bojuje o centrum obětí pěšce.

damsky gambit

Tato oběť se však málokdy přijímá, nakolik je bílý schopen pěšce získat zpět. Černý má ovšem mnoho rozmanitých způsobů, jak o centrum bojovat.

Sicilská obrana

Jednoznačně nejpopulárnější odpovědí na bílého tahu e4 je černého tah c5 – sicilská obrana. Sicilské pozice vedou k dynamičnosti a asymetričnosti, mnohdy i k nebezpečnému boji, kde obě strany hrají tvrdě na výhru.

c5

V sicilské obraně je obrovské množství variant, nejfrekventovanější odpovědí bílého je však 2.Jf3.

Francouzská obrana

Černého častou odpovědí na 1.e4 je i tah e6 - francouzská obrana, která je namířena na aktivitu na dámském křídle a na protihru v centru. Cílem je, po 2.d4, prosadit d5 a přimět bílého pěšce na e4 k vyjádření - pokud půjde na 2. e5, černý bojuje o centrum tahem 2...c5.

e6


Kromě těchto otevření existuje široká škála dalších, které jsou oblíbené mezi nejlepšími hráči. Každému z nás však sedí jiný druh pozic a někdy je třeba vyzkoušet několik z nich, abyste našli to pravé pro vás. Při výběru otevření je důležité brát v úvahu základní principy, o kterých si můžete přečíst v blogu „základní principy v zahájení“.

Pro více zajímavostí o prvních tazích na šachovnici doporučujeme knížky o zahájeních, kde naleznete hlubší analýzy a vysvětlení.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE mistryně v šachu


Líbil se vám článek? Neváhejte jej sdílet s Vašimi přáteli.