Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Základní principy v koncovkách

Základní principy v koncovkách

Po výměně figur ve střední hře nabírá pozice zcela jiný charakter, kde platí poněkud jiná pravidla a principy. V dnešním blogu si představíme 6 principů, které vám pomohou zlepšit porozumění v koncovkách.

Král jako útočná aktivní figurka

V koncovkách bývá figur mnohem méně než ve střední hře, a proto král vystupuje jako útočná figurka. Krále se snažíme v koncovce aktivně zapojovat do hry, útočit na slabiny soupeře či spolupracovat s ostatními figurkami na šachovnici.

Podívejme se na tuto střelcovou koncovku. Černý má pěšce víc, ale král na g8 je daleko od boje. Bílý využitím svého krále a útokem na slabinu b5 partu vyhraje bezproblémově.

1_1

Pokud by však byl černý král zapojen do hry o něco dříve, stíhal by slabinu na b5 pokrýt a parta by skončila remízou.

2

Snažte se odstřihnout soupeřova krále

Další dobrou radou je snažit se soupeřova krále zadržet daleko od centra nebo omezit jeho pohyb na několik tahů. Prohlédněte si příklad pro jasnější pochopení.

3

V této pozici by chtěl také černý dodržet základní principy v koncovkách - zapojit krále do boje. Avšak na tahu je bílý a má jedinou možnost, jak černému tento plán překazit. Jaký je nejlepší tah za bílého?

4

Jediný tah, který pozici vyhrává je Sh6! Černý král je zablokován na velmi dlouhou dobu. zatímco bílý může vylepšovat svého krále a útočit na slabiny černého.

Útočte na soupeřovy slabiny

Tak jako jsme měli v předchozích příkladech, kromě zapojení krále do hry je třeba identifikovat slabá místa v soupeřově táboře a snažit se je co nejrychleji napadat. Je důležité útočit na slabiny všemi figurkami, které v koncovce zůstaly, aby soupeř nemohl útočit na naše.

Při materiální výhodě vyměňujte figurky

Jakmile se nám podaří získat jakoukoli materiální převahu, nejsnazší a nejrychlejší cestou je výměna co nejvíce figur a rychlý přechod do koncovky. Čím méně figur na šachovnici, tím jednodušší pozice pro uplatnění materiální výhody.

Snažte se vytvořit volné pěšce

V mnoha koncovkách je silným plánem snaha o vytvoření volného pěšce, který bude nutit soupeře soustředit svou pozornost tam, kde chceme my nebo úplně rozhodně partu. Podívejme se na jednoduchý příklad.

5

Bílý má převahu pěšáků na dámském křídle, zatímco černý na královském. Bílého výhoda spočívá v tom, že má možnost si rychle vytvořit volného pěšce, který zaměstná černého krále natolik, že bílý král stihne vysbírat ostatní pěšce.

6

Pozice by po pár tazích mohla vypadat takto. Černý král se musel postarat o volného pěšce a bílý má díky tomu jednoduchý plán, kterým vysbírá černé pěšce na královském křídle a partu jednoduše vyhraje.

Počítejte konkrétní varianty

V koncovkách se málokdy dá spoléhat na intuici, protože vyžadují přesné a dlouhé počítání. Je nezbytné být konkrétní a netáhnout dokud si nejsme jisti celým přepočtem. Pokud chceme dosáhnout, aby byl náš přepočet co nejpřesnější, je třeba studovat i teoretické koncovky, díky nimž jednoduše rozpoznáme plány či teoretické remízy.

Jelikož se koncovkám dá málokdy vyhnout, je velmi podstatné do tréninkového plánu zařadit i učení se základních koncovek. Doporučujeme knížky o koncovkách, které vám jistě zlepší šachové poznání.

 

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE mistryně v šachu


Líbil se vám článek? Neváhejte jej sdílet s Vašimi přáteli.