Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Slovníček začínajícího šachisty

Přestože aktivně trénuji už cca 15 let, během posledních tří let intenzivně narostl počet mých individuálních svěřenců. Během loňského roku jsem si proto jednoho dne uvědomil, že často opakuji různé základní věci, související se šachovou partií. A někdy v ten moment mě napadla myšlenka vytvořit Slovníček začínajícího šachisty.

Původní pracovní název byl Deníček začínajícího šachisty, ale posléze se mi zalíbila myšlenka uspořádat 100 pojmů v knize obsažených v abecedním pořadí. Co je tedy stěžejní myšlenkou celé knihy? Začínající šachisté mohou mít často problém s tím, že čtou šachovou knihu, článek či analýzu partie a narazí na pojem, kterému nerozumí. Právě v ten moment přichází na řadu Slovníček začínajícího šachisty!

Stačí v něm nalistovat správné písmeno (právě z toho důvodu jsou všechny pojmy řazeny abecedně!) a podívat se, co daný pojem znamená. Je však třeba říct důležitou poznámku, a to že kniha není určena pro úplné začátečníky. Nejsou v ní popsány tahy jednotlivých figur, ani co to je rošáda, braní mimochodem a podobně. Název Slovníček začínajícího šachisty tak může být lehce matoucí, ale znamená prostě to, že je to kniha určená především těm, kteří už umí úplné základy šachu, ale v dalších věcech se teprve vzdělávají.

Na své si však přijdou i o něco pokročilejší šachisté. Kromě zcela základních pojmů šachové hry jako jsou Aktivita figur, Souhra figur, Mat, Pat, Okénko apod. lze v knížce nalézt i složitější pojmy pro pokročilejší šachisty. A to jak z oblasti koncovek (Trojúhelník, Zaminovaná pole, Laskerovy schody apod.), tak z oblasti skladebního šachu (Samomat, Groteska, Retrográdní analýza aj.).

Je taková knížka dobrou myšlenkou? Kdo ví! Ale zájem o ni docela je, tak doufám, že to není úplně špatný nápad! Není to knížka, kterou byste s velkou chutí prostudovali od A do Z, ale na druhou stranu i to je možné. A nespornou výhodou této knížky je, že vzhledem k její jednoduchosti ji můžete studovat úplně kdekoliv, to znamená ve vlaku, autobuse, po cestě do školy či do práce. Šachovnici vůbec není třeba.

Tak co říkáte? Pojďme se na ni společně podívat!

Autor článku a knížky David Dejf Kaňovský

DSC_4930 DSC_4931

DSC_4932

DSC_4933

DSC_4934