Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Česká klubovka v umění

Šach a umění patří k sobě

Příběh sady šachových figurek České klubovky se již detailně zřejmě nepodaří odvyprávět. Víme, že začal návrhem umělce Bohuslava Schnircha. Jeho původní návrh byl časem změněn do různých podob. Nejznámějšími se tyto figurky staly pravděpodobně při velkovýrobě v dřevozpracujících závodech Frýdlant v Čechách.

Sám jsem na této verzi vyrostl a předpokládám, že stejně i mnozí další šachisté v Československu.
Konec výroby v závodech znamenal i konec výroby České klubovky tak, jak jsme ji znali. Málokdo by však předpokládal, jak zajímavé pokračování bude tento příběh mít.

Podle dostupných informací šachista Karel Mokrý oslovil dva truhláře - bratry v Prostějově, zda by uměli vyrobit šachové figurky podle předlohy ještě ze závodu ve Frýdlantu. Ta původní souprava, podle níž vyřezali první Českou klubovku, existuje dodnes. A tady začíná nový, neméně zajímavý příběh šachové soupravy Česká klubovka.

Vracíme se v čase o 20 let zpátky, do dílny bratrů Leopolda a Zdeňka Novotných. Bratři Novotní, oba zruční řemeslníci se zkušenostmi z fabriky v Prostějově, se této výzvy ujali celým svým srdcem. Splnili nejen původní "objednávku", ale stali se i jedinými výrobci těchto figurek v České republice.

SO_047    SO_049

Jejich mistrovství je znát na každé figurce, na každém jejím centimetru. Klubovce dodali nádherný "finiš", upravili tvary a také nejsložitější
figurka - jezdec - se opět stala celodřevěnou a ručně vyřezávanou.

První setkání v dřevařské dílně okouzlí každého. Uklizený nepořádek, vůně barvy dosychající na králích a dámách a úsměv na tváři dvou mistrů. Pro dospělého člověka je to jako vstup do pohádky. Místo, na kterém se rodí z kousku neopracovaného dřeva umělecké dílo, musí všechny děti pouze utvrdit, že pohádky jsou skutečné.

Své sny máme každý. Ani Leopold a Zdeněk nejsou výjimkou. Při jednom ze společných odpoledních rozhovorů se svěřili s jedním ze svých snů. O obyčejném kalendáři.

Rozhodli jsme se, že jim v Šachovém obchodě tento sen splníme. Pro tuto důležitou a kreativní práci jsme se rozhodli oslovit ilustrátora Michala Nagye, který navrhl a nakreslil 12 nádherných ilustraci, které zobrazují figurky České klubovky v různých - i humorných - situacích. Kresba uhlíkem na papír velmi dobře spojuje umělecký a černo-bílý šachový svět. Z grafik tak vznikl kalendář, který jsme věnovali bratrům Novotným a jejich životnímu dílu - šachové soupravě Česká klubovka.

 1621285590398

Nyní i vy můžete mít kousek z příběhu figurek, na kterých vyrostly generace šachistů v Československu. Rozhodli jsme se jednotlivé ilustrace vydat v limitované edici. Díky tomu může i vaše oblíbená figurka viset u vás v obývacím pokoji, kanceláři či klubovně jako umělecké dílo, kterým nezpochybnitelně je. Grafiky vydáváme v limitovaném počtu 20 kusů, vytištěné na uměleckém papíře Munken, jsou číslovány a podepsány autorem.

Dílo se podařilo a za Šachový obchod přeji Leopoldovi a Zdeňkovi ještě mnoho sil a trpělivosti, abychom my šachisté mohli ještě dlouhá léta obdivovat jejich mistrovství.

 

Autor: Michal Alexa, majitel Šachového obchodu