Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Šachárna, Strana 4

Budeme mít nového mistra světa?

Budeme mít nového mistra světa?

Budeme mít nového mistra světa? 

Už za několik dní začne nejočekávanější šachová událost roku, zápas o titul mistra světa mezi obhájcem titulu, Norem Magnusem Carlsenem, a jeho vyzyvatelem, Rusem Janem Nepomňaščnym.

Pojďme si společně zavěštit: zůstane geniální Carlsen mistrem světa, nebo ho Nepo (asi chápete, proč je v šachovém světě známý zejména pod touto zkratkou) z trůnu sesadí a stane se novým šampionem? Abychom ale jen tak netipovali, pojďme se podívat i na klíčové argumenty ve prospěch jednoho či druhého hráče.

cover

1. Vzájemné skóre ve prospěch Rusa

Mnozí šachoví fanoušci věří Nepovi argumentujíc, že ​​Rus má proti Carlsenovi ve vážných partiích pozitivní skóre. Jde dokonce o vysoce pozitivní skóre, 5:1 v prospěch ruského šachisty, (nepočítaje remízy samozřejmě).

Dvě z těchto partií se však odehrály už dávno, na mládežnických mistrovství do dvanácti a čtrnácti let. Možná měl Nepo dřívější pubertu, kdo ví, zdá se však, že v mladších letech byl skutečně trošku napřed. Každopádně je zajímavé, že o titul mistra světa budou hrát vrstevníci: oba hráči oslaví během zápasu 31 let.

Není to vůbec zvykem: například Karpova od Korčného dělilo celých dvacet let, Carlsena od Ananda dokonce ještě o rok více.

Vraťme se ale k vzájemným zápasům. Poslední rezultativní vzájemnou vážnou partii, hranou v Chorvatsku v roce 2019, vyhrál Carlsen. A svého budoucího soka bije i v rapidech. Takže argument se skóre v prospěch Rusa úplně nesedí.

Ale jedno pozorování je zajímavé: ve vzájemných partiích obou soupeřů dominovaly černé figurky. Bude tedy dobré sledovat, zda se černé figury prosadí i v samotném zápase. Možná se po něm začne v šachovém světě mluvit o výhodě černých figur...

nepo

Ian Alexandrovich Nepomniachtchi

2. Rating

Když přijde na ELO, věc je jednoznačná. Magnus Carlsen je dlouhodobě světovou jedničkou, a tedy má lepší výsledky než kterýkoli šachista na světě. Dovolte mi zábavné pozorování: když Nepo vyhrál turnaj kandidátů, kterým se do zápasu s Carlsenem kvalifikoval, jeho performance (tedy ratingový výsledek, kterého dosáhl v daném turnaji), se víceméně rovnal Magnusovu současnému ratingu.

Vysvětleno jednoduchou řečí: když Nepo dosáhl svého životního úspěchu, hrál přibližně tak dobře, jak hraje Carlsen běžně celá léta.

3. Zápasové zkušenosti

Těch několik vyvolených šachistů, kteří někdy dostali šanci hrát zápas o mistra světa, se shoduje: zátěž, kterou s sebou takový zápas přináší, se nedá s ničím porovnat. Možná jen s přetížením, které cítí piloti nadzvukových stíhaček.

Nor má za sebou již několik takových zápasů. Ví, co a jak: jak si sestavit tým, jaký rytmus odpočinku a práce mu nejlépe funguje, jak se vyrovnat s enormní pozorností médií. Nepo tyto zkušenosti nemá. Nejenže nikdy nehrál zápas o šachovou korunu: v posledních letech nehrál vůbec žádný zápas, pokud tedy nepočítáme pubertální střípky na chess.com.

To je pro Rusa velký handicap. Tím více, že pokud přehraje jednu či dvě partie v úvodu, proti neprůstřelnému Norovi už nemusí dostat šanci na vyrovnání.

magnus

Magnus Carlsen

4. Matematické modely a sázkové kanceláře

Pokud bychom chtěli naše úvahy co nejvíce zobjektivnit, můžeme se podívat na simulace zápasu a na kurzy sázkových kanceláří. Autor s nickem SmarterChess na chess.com pomocí virtuálních simulovaných zápasů odhadl, že šance na Carlsenovu výhru jsou přibližně 80 procent. To si myslí i šachoví fanoušci: 84 procent z nich odhaduje, že vyhraje současný mistr světa.

A sázkové kanceláře jsou podobného názoru: například ve Fortuně je na vítězství Carlsena kurz 1.34, na Nepa 3.15.

Závěr

Myslím si tedy, že odpověď na otázku položenou v titulku je záporná. Ne, nebudeme mít nového mistra světa. Magnus Carlsen svůj titul s velkou pravděpodobností obhájí. O šachovou korunu ho zřejmě obere až o pár let později jiný, vážnější soupeř.

Můj tip je, že to bude Alireza Firouzja.

1007145.663d5845.5000x5000o.9ee7f312a451

Alireza Firouzja

Autor: Velmistr Ján Markoš, autor šachové knihy roku Pod hladinou

Tipy na dokonalý vánoční šachový dárek II.

Tipy na dokonalý vánoční šachový dárek II.

Poradíme vám, jak správně vybrat ten nejhezčí šachový dárek

Milí přátelé, blíží se Vánoce a v Šachovém obchodě víme, že šach je skvělou možností, jak potěšit své blízké pod vánočním stromečkem.

Ale víme i to, že pro nešachisty může být výběr správného šachového dárku i náročný úkol. Proto jsme pro vás připravili tipy, jak se zorientovat v široké nabídce, abyste vybrali ten nejkrásnější šachový vánoční dárek.

V tomto blogu jsme se zaměřili na šachové knížky, které potěší každého šachistu.

Řekněme si pravdu, šachových knížek v Česku a na Slovensku vychází jen málo. O to víc se vždy těšíme, když nějaká nová spatří světlo světa.

Letošní rok však byl docela plodný a vyšly krásné šachové publikace.

Novinky roku 2021

Mat šachovému králi

Český šachový velmistr Vlastimil Hort napsal během emigrace v Německu tři detektivní povídky z šachového prostředí. Až po dlouhých desetiletích se podařilo knížku přeložit do českého jazyka.

Pokud máte rádi napínavé detektivky, vězte, že nezákonné činy se dějí i v šachu. Knížka obsahuje tři příběhy, na jejichž čtení nemusíte znát ani pravidla šachu.

Jako dárek tato knížka potěší každého šachistu, nezáleží na jaké úrovni šachy hraje. Navíc, s radostí si ji možná přečte i každý milovník detektivek.

4927-2

Osem stretnutí s Michalom Taľom

Michail Tal, osmý mistr světa v šachu. Ján Plachetka, první slovenský velmistr. Tal, přezdívaný také "čaroděj z Rigy", vystřelil na šachové nebe jako kometa. Jeho partie a nesmrtelné kombinace žijí a fascinují šachisty dodnes.

Jak s oblibou říkal: "známe tři typy šachových kombinací - ty správné, ty nesprávné a ty moje".

Ján Plachetka měl možnost stát tváří v tvář Talovi až 8-krát. Vzájemné skóre zůstalo vyrovnané 4:4, ale partie to byly bojovné do posledního tahu. Nejen o těchto partiích, ale také o zážitku hrát proti mistrovi světa, to vše přináší knížka z první ruky, přímo od účastného velmistra a výborného vypravěče, Jána Plachetky.

Knížka potěší každého zaníceného šachistu.

5320-2

Kapitoly ze strategie a Cvičebnice koncovek

Novinky uplynulého roku uzavírají dvě knihy vhodné pro šachový trénink. Doporučujeme je jako dárek pro mírně pokročilé a pokročilé šachisty, kteří se chtějí v šachu neustále zlepšovat.

Jak název napovídá, titul Kapitoly ze strategie lidské řeči přiblíží rozhodnutí na šachovnici s dlouhodobými důsledky.

Naopak Cvičebnice koncovek je skvělý titul pro trénování typických koncovkových pozice za různá témata a typy.

Pokud je věnujete jako kombo, určitě nebudete litovat!

Co pro děti?

U šachu – stejně jako při jiných aktivitách či sportovních činnostech – je nejdůležitější, aby to děti hlavně bavilo.

Výborně zpracovaná knížka pro začátečníky “Malé představení šachových kouzel” (pro děti ve věku 6-8 let) a knížka pro mírně pokročilé “Tři části šachové partie” (pro děti ve věku 7-9 let), napsané šachovým trenérem a pedagogem Martinem Beilem zaujmou svým zpracováním i nejmenší šachisty.

Děti si do nich mohou kreslit a psát – přesně jako do pracovního sešitu.

1572-15

Pro ty, kteří chtějí být lepší

Jako šachový trenér dostávám poměrně často otázku "Jakou knihu byste mi doporučili, když se chci zlepšit v šachu?".

Možností je opravdu mnoho. Někdo se chce zlepšit v otevření, někdo ve střední hře a jiný v koncovkách. Další by se zase rád inspiroval mistrovskými partiemi.

Pokud však chcete knížku věnovat jako dárek a nevíte úplně přesně, na kterou oblast se změřit, doporučuji knížky, které mám vždy po ruce, když chystám šachový trénink pro svěřence.

Základy taktiky.

Správná taktika rozhodne partii v přibližně 74% případech. Dostatečný důvod se tomuto tématu věnovat, nemyslíte?

172

Základy strategie.

Knížka, která odpovídá na velmi častou otázku "Rozehraji partii, ale nevím, co mám potom dělat".

Šachové miniaturky.

Řekněme si pravdu, každému se líbí rychlé partie končící efektním matem. Ne vždy se nám podaří napodobit takovou partii, ale rozhodně nám dodají odvahu a inspiraci.

Co se děje, když zhasnou světla?

Na závěr bych rád doplnil ještě mé tři oblíbené publikace.

Richard Réti, šachový génius.

Životní příběh šachového velmistra Richarda Rétiho, který pocházel ze slovenského Pezinka, jednoho z největších šachistů, šachových publicistů a pedagogů, jakých tato hra měla v celé své bohaté historii, by měl znát každý nadšenec šachu.

Autorem je Oliver Solga, bývalý starosta města Pezinok, kterému se podařilo zmapovat život šachového velikána do posledního puntíku.

Kniha přináší zajímavé informace, které se týkají nejen jeho originální osobnosti a mimořádného významu, ale také množství dobových souvislostí, zejména po vzniku Československé republiky a po Rétiho přijetí československého státního občanství v roce 1920.

Navíc může být i poutavým čtením i pro nešachisty.

2030-10

Můj šachový svět.

Autorem publikace je dlouhodobá a současná česká šachová jednotka, David Navara. Přestože kniha má poměrně mnoho stran, spolkl jsem ji doslova na posezení. Autor je aktivní profesionální šachista, který patří do úzké světové špičky.

Navštěvuje množství světových akcí, hrál proti soupeřům, které běžně šachisté potkají pouze na Facebooku nebo Instagramu.

Se svým nezaměnitelným humorem odhaluje kromě vlastních zajímavých partií také zákulisí největších turnajů. Poodhaluje příhody, ke kterým se nedostanou ani investigativní novináři. Může si to dovolit, neboť je sám zažil. A to mě na knížce nejvíc baví.

304-1

Psychologický průvodce šachovou partií.

Nedejte se splést. Skutečně se jedná o knihu z antikvariátu. Sám mám jednu ve své knihovně a dokážu ji číst pořád dokola. Obsahuje také šachové partie, které se vážou k předchozímu příběhu šachových mistrů.

Kniha poukazuje na fakt, jak je možné, že hráči světové třídy udělají školáckou chybu. A to opakovaně! Vypráví i příběh druhého mistra světa, který navzdory vynikající šachové paměti zapomněl, v jakém hotelu se ubytoval. Ale ještě zajímavější bylo, jak tuto situaci vyřešil.

Jednoduše, šach, to není jen matematika. Šach je o psychologii, psychice a o věcech, které někdy prostě ani neumíme vysvětlit, proč se udály.

 

Už víte, která knížka by se mohla objevit i pod vaším vánočním stromečkem? Pokud jste stále nenašli, co jste hledali, klidně nám napište nebo zavolejte, poradíme vám!

Autor: Michal Vrba, zakladatel Šachového obchodu a šachový trenér šachové akademie

Tři tipy na dokonalý vánoční šachový dárek I.

Tři tipy na dokonalý vánoční šachový dárek I.

Šachy jako vánoční dárek

Poradíme vám, jak správně vybrat

Milí přátelé, blíží se Vánoce a v Šachovém obchodě víme, že šach je skvělou možností, jak potěšit své blízké pod vánočním stromečkem.

Ale víme i to, že pro nešachisty může být výběr správného šachového dárku náročný úkol. Proto jsme pro vás připravili tipy, jak se zorientovat v široké nabídce, abyste vybrali ten nejkrásnější šachový vánoční dárek.

V tomto blogu jsme se zaměřili na šachové soupravy jako základní výbavu každého šachového bojovníka.

Jako první krok je důležité si odpovědět na otázky: pro koho budou šachy určeny a jakou funkci by měly splnit?

Tip č.1: Pro děti nebo jako volnočasová hra

Chcete-li obdarovat malé (začínající budoucí) šachisty, na začátek doporučujeme sáhnout po něčem jednodušším.

Děti ke hře nepotřebují velké a drahé šachovnice, doporučujeme spíše sáhnout po praktických a doslova nezničitelných plastových šachových soupravách, se kterými se děcka mohou vyřádit kdekoli a kdykoli. Jsou cenově velmi výhodné a dostupné, a když vaše ratolesti ztratí figurky, nebude vám líto za krásnou řezbářskou prací.

Velmi praktické jsou zejména magnetické skládací šachy, na kterých se figurky díky silnému magnetu udrží i během cesty autem, nebo pokud do šachovnice při hře nechtěně vrazí mladší sourozenec.

5554-5

Vynikající alternativní volbou jsou dřevěné skládací šachy.

Kromě příjemného provedení v různých designech je jednoduše odložíte například mezi knížky. Nezaberou mnoho místa a figurky jsou prakticky uskladněny uvnitř šachovnice.

2735-8

2735-3

Tip č.2: Pro šachistu na trénink

Po jakém šachu sáhnout, chcete-li potěšit novou sadou blízkého, který hraje například šachovou ligu?

V takovém případě bychom rozhodně doporučili prohlédnout si nabídku profesionálních šachových souprav. Dřevěné figurky jsou pro profesionála již víceméně nezbytností, přičemž šachovnici můžeme zvolit i z praktického úhlu pohledu.

Pro dobrou skladnost si můžete vybrat sadu s rolovací vinylovou šachovnicí. Pro dokonalý dojem a zážitek ze hry sáhněte raději po dřevěné šachovnici.

5287-4

2696-4

Rada Šachového obchodu: K soupravám, které nemají figurky uskladněny přímo v šachovnici, doporučujeme objednat i pytlík nebo dřevěnou krabičku pro uložení šachových figurek.

5092-1

Tip č.3: Reprezentační šachy 

Nebojíte se sáhnout po něčem odvážnějším? Dovedete si představit pěkně zařízený obývací pokoj nebo pracovnu, kterému byste chtěli dodat ten správný punc?

Vítejte mezi netradičními materiály a zpracováním, šachy, které jsou hotovými uměleckými díly! Tyto šachy potěší každého, kdo si potrpí na styl a luxus.

3125-5           

 Pokud byste měli jakékoli dotazy, rádi Vám poradíme telefonicky nebo přes email.

Přejeme Vám krásné a klidné Vánoce!

Autor: Michal Vrba, spolumajitel Šachového obchodu, šachový trenér dětí a mládeže

Každý jeden originál

Každý jeden originál

Říká se, že úspěch je způsob myšlení. Jak se však k němu přepracovat?

Podobá se to takové té písečné pasti, ze které se úpěnlivě pokouší vyhrabat písečný brouk. Stále však sklouzává zpět. Je nutný jeden pořádně mohutný skok, aby se oběť dostala ven. Nuž a jakmile se jednou dostanete ven, zjistíte, že úspěch je vlastně pouze způsob myšlení.

Šaty Dámský gambit. Ručně ušité švadlenkou ze sousedství. Z látek, které jsou lokální a jsou opatřeny certifikátem kvality. Předloha vyšla přímo ze šachového obchodu a zrodila se v oddělení MERCH. Naším záměrem a nápadem bylo pro vás přinést jedinečné šaty tak, aby i šachová duše viděla v nich eleganci a unikátnost. Jednoduše, každý kus je originál.

DSC_9658

Tak toto je ten úspěch? Ano, snad. Vyšli jsme z písečné duny a máme pro vás produkt, který nám je srdci blízký. Šaty, ve kterých, myslíme, žádná dáma nedostane mat.

DSC_9680

Šaty Dámský gambit jsou vyhotoveny v bílém a černém provedení, v různých velikostech, aby každé slečně či dáme sedly jako ulité.

DSC_9660

Jemný šachový prvek ukrývá ležérní kapsu a odkaz na šachové téma doplňuje i pěšcová nášivka ve spodní části. 

Vizí MERCHe v šachov obchodě je přinášet vám jedinečné zážitky, které jsou nejen kvalitní, vyrobené lokálními umělci, ale dokážou i potěšit nejedno šachové srdce. 

Autor: Vaše Niki 

Za spolupráci velké DĚKUJEME❤️ modelce Miške @fashion.and.love.by.misha 

Šachy pro děti. Jak na to, když chceme zkusit hrát šachy?

Šachy pro děti. Jak na to, když chceme zkusit hrát šachy?

Projevilo vaše dítě zájem o šachy? A přemýšlíte, jak ho přihlásit do šachového kroužku například ve škole? Nebo je lepší jít rovnou do šachového klubu? A jak můžete svému dítěti v rozvoji pomoci?

To jsou přesně otázky, se kterými se opakovaně setkává množství rodičů. Jak je vidíme z pohledu šachového trenéra?

Děti se při šachu naučí trpělivosti, předvídavosti, naučí se vyhrávat, ale také prohrávat a samy se vypořádat s těmito náročnými emocemi. Naučí se nést odpovědnost za svá rozhodnutí a při šachu potkají množství zajímavých lidí. Ale hlavně, šachy ještě nikomu neublížily a ani se při nich nikdo nezranil. Pokud si tedy odmyslíme různé vtipy o šachistech.

Prostřednictvím šachu se děti dokáží naučit a natrénovat množství softskillových dovedností. O tom, jaké mají šachy benefity na rozvoj dětí, vyšlo mnoho studií a článků, ale dnes si řekneme pár praktických rad.

Když začínáme, je důležité… 

Pokud je vaše dítě ve věku 5 - 7 let a šachy ho zaujaly například na dovolené nebo na výletě u prarodičů a chtělo by je zkusit hrát, velmi dobrou první volbou je rozhodně šachový kroužek. Ve škole nebo ve volnočasovém centru.

V tomto věku je důležitější, jak ze strany rodiče, tak i trenéra, podporovat v dětech radost ze hry a jejich zájem, než hledět na sportovní výsledky. Určitě tomu napomůže mít doma jednoduchou, ale kvalitní šachovou soupravu, na níž se dá hrát i trénovat.

Podívat se na šachovou soupravu DGT

52-9_1

Děti v tomto věku ještě neumějí velmi číst, ale umí dobře pracovat s obrázky. Právě k tomu se hodí například knížka, do které si děti mohou přímo kreslit a získat tak pro ně přirozeným způsobem velmi pevné šachové základy. Doplňkem je také Šachová cvičebnice 1 a 2, ve které stačí drobná pomoc dospěláka nebo staršího sourozence s přečtením jednoduchého zadání a děti se s úkoly umí vypořádat opět kreslením nebo mluveným slovem.

 

 1572-9

Chci to zkusit, protože…

Pokud jsou vaše děti ve věku cca 8-11 let a přijdou s tím, že by chtěli hrát šachy, určitě se netřeba zaleknout. Velmi častým motivem bývají spolužáci či kamarádi, kteří chodí někde na šachy a naše děti by chtěli s nimi sdílet podobné radosti.

Stejně je velmi běžné, že se projeví faktor přirozené soutěživosti. Stačí obyčejné školní mistrovství nebo "přestávkový" turnaj, o kterém jako rodiče ani nemusíme tušit a naše děti se chtějí jednoduše zlepšovat. Cílem může být i obyčejná výhra nad starším spolužákům.

Co v takovém případě? Rozhodně bychom opět zkusili školní šachový kroužek nebo místní centrum volného času. Rozhodně je dobré spojit se se školou a vyzkoušet si různé školní šachové turnaje či mistrovství, které se zvyknou organizovat na úrovni školy, kraje nebo republiky.

Zde je k nadšení třeba přistoupit již z jiného úhlu pohledu. Šachová souprava v domácnosti je nezbytnou součástí a zcela postačuje jako v prvním případě. Za zvážení ale stojí i menší magnetická souprava, která je šikovná na cestování autobusem či školní výlety vlakem.

Děti už umí samostatně a s porozuměním číst a vytvářejí si své vzory, upevňují základy. Právě v tomto duchu bych rozhodně sáhl po knížkách, které jednak splňují výše zmíněné atributy a zároveň jsou poměrně "snadno" čitelné i pro děti.

1964-12

3284-1

193-7

1770-11

 Je to asi vážné, kdo těm dětem má rozumět?

Puberta je krásné období života a sport, kterému se věnujeme, si nevybírá, je tu s námi. Pokud za námi přijde teenager, že by chtěl hrát šachy, je to určitě pro nás jako rodiče skvělá zpráva. Nenarazí nyní pouze na bezpečné prostředí, které šachová komunita vytváří, ale také na možnost kromě fyzičky trénovat i svou hlavu. A to v tom nejlepším smyslu. V dávných dobách se říkalo, že "šach je gymnastikou mysli" a s tímto výrokem nelze nesouhlasit.

U mládežníků nad 12 let bych neváhal oslovit nejbližší šachový klub. Zde už není důvod se "oťukávat", ale skočit do toho rovnými nohami. V šachovém klubu máte jistotu, že se dostanete rychle nejen k soutěžnímu šachu ať už jednotlivců nebo družstev, ale také, že se vám bude věnovat šachista-trenér, který dokáže děti již poměrně rychle zasvětit do velkého "šachového světa".

K šachové soupravě, kterou zřejmě už doma budete v této době mít, jsou rozhodně vhodné šachové hodiny. Ty se dají využít nejen na samotné hraní, ale i na trénink dovedností (například dát mat věží do časového limitu 1 min.), jakož i individuální trénink simulující zápasovou partii (hledání šachových kombinací v časovém limitu).

46-3

K samotnému tréninku a zlepšování je v tomto čase již opravdu množství možností, literatury, online kurzů a podobně. Co však považuji za šachovou bibli, jsou knížky na téma taktiky a strategie. Například tyto dvě by neměly chybět v knihovně v žádném případě.

172-7

175-7

Přeji vám úspěšný trénink a radost ze hry!

Autor: Michal Vrba, šachový trenér Bratislavskej šachovej akadémie a zakladatel Šachového zboží

Jak vybrat ideální šachy?

Jak vybrat ideální šachy?

S touto otázkou se setkáváme pravidelně každý den. Hledáte šachy jako dárek pro dítě, vnuka či vnučku? Chtěli byste potěšit známého originálním a hodnotným dárkem? Nebo jste právě začali hrávat šachy, například online a hodili by se jedny šachy mít i doma?

Pojďme se na to společně podívat.

Šachy jako dárek

V této kategorii jsou jednoznačným favoritem "kazetové" šachy. Jejich velkou výhodou je skladnost. Figurky jsou uloženy přímo v složené šachovnici a tak je možnost ji odložit do knihovny, aniž výrazným způsobem zabírala místo. Druhou výhodou je častokrát zajímavé zpracování figurek.

Oblíbené jsou dřevěné šachy, magnetické šachy i plastové šachy, které lze jednoduše složit. 

DSC_6889

DSC_6888  

Hrajte šachy jako profesionál

Začali jste hrávat šachy s kamarády? Oblíbili jste si šachovou online aplikaci a občas byste si rádi něco "natrénovali"? Nebo byste si se svým obchodním partnerem před partičkou golfu dali ještě jednu partičku šachu? V tomto případě je volba jednoznačná. Velikost je otázkou vkusu. Soutěžní velikost figurek a šachovnice, kvalitní zpracování ze dřeva a design, který řekne za vás, že patříte k profíkem.

DSC_7133
  

Šachy na cesty

Představte si cestu vlakem nebo autobusem. Děti jdou na tábor, do školy v přírodě. Cestujete s partou za dobrodružstvími? Magnetické šachy najdete i velikosti mobilu. Šachy kdykoliv zavřete a v partii pokračujte, jakmile stihnete horský přípoj a po dobrém občertvení v lokálním podniku. A co taková dovolená u moře?

Cesta autem, děti na zadních sedadlech si podávají šachovnici a vy máte jistotu, že figurky jištěné magnetem zůstanou přesně tam, kde jejich děti položí. Plážový odpočinek při vychlazeném nápoji a pod slunečníkem čtete konečně v klidu svou šachovou knížku a přehráváte partie slavných mistrů. Máte tu pohodu i vy před očima? 

DSC_7641

  
Důslednost je známkou úspěšných

Vybrali jste dřevěné či magnetické šachy, které budou sloužit několik mnoho let. Jsou dvě věci, které neodmyslitelně patří k šachům. A je jedno, o jakém typu šachů mluvíme. Šachová partie by ztratila náboj, své kouzlo, kdyby se nehrála s limitovaným časem. Právě k tomu slouží šachové hodiny. Časy analogových hodin jsou nenávratně pryč, přesto si k nim stále najdou cestu ortodoxní fanoušci.

Digitální šachové hodiny vždy přesně nastavíte, odečtete přesný čas, dokáže přidávat bonusový čas za provedený tah, pamatuje si vaše výchozí časy a v případě vypršení času vás signalizace upozorní zvukem nebo vizuálně.

Nastavte sobě i svému soupeři 5 minut na partii (zahrajte blitzky, jak s oblibou nazývají takovou hru handicapovaní), odstartujte partii a zažijte ten pocit, když se 5:00 najednou změní na 4:59 a čas se začne nezadržitelně utrácet a vy hledáte plány , obranu, útok ... 

dgt_3000_limited_edition

Rád bych se v šachu zlepšil

V šachové partii už v 40tom tahu může vzniknout více pozic, než je atomů ve vesmíru. V takové spleti možností je snadné se ztratit. Průvodcem na této cestě, bedeker či kompasem, aby člověk stále věděl, kterou cestou jde, je šachová knížka. Těch je nepřeberné množství. A v každém dobrém šachovém obchodě vám budou umět poradit. Neváhejte se ptát. 

DSC_6641

Autor: Michal Vrba, prodejce Šachového zboží, šachový trenér a klubový hráč, předseda Šachové akademie.

Osm setkání s Michailem Talem

Osm setkání s Michailem Talem

Ján Plachetka (* 18. únor 1945) je prvním slovenským šachovým velmistrem. Tento titul mu FIDE udělila v roce 1978 na základě splněných vm-norem za 1.-2. místo v Polanici-Zdrój 1975, 1. místo ve Vinkovci 1977 a 2. místo v Odžaci 1978. Krátce po získání titulu formálně obhájil normy IGM vítězstvími v Trnavě 1979, Sofii 1979 a dělil se o 1.-2. místo na Tatranském poháru v Starém Smokovci. V tomto období pravděpodobně kulminovala jeho sportovní forma, ale i poté dosáhl několik pozoruhodných výsledků. Obsadil čisté nebo dělené místo na více než 25 mezinárodních turnajích. Z mistrovství Československa má jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile a byl mistrem Slovenska v letech 1975 a 1993.

Vrcholem jeho šachové kariéry je stříbrná medaile Československa na 25. šachové olympiádě v Lucernu 1982, kdy významně přispěl k historickému úspěchu vynikajícím výsledkem 6 z 8. Na olympiádách pětkrát reprezentoval Československo a dvakrát Slovensko jako hráč, a sedmkrát vedl slovenskou reprezentaci mužů nebo žen jako trenér a kapitán družstva. Tuto funkci vykonával i na několika mistrovství Evropy a největším trenérským úspěchem byly zlaté medaile slovenských žen na ME v Batumi 1999.

Ján Plachetka je spoluautorem úspěšné publikace o šachových olympiádách a v těchto dnech vychází nová knížka “Osem stretnutí s Michalom Taľom”.

DSC_3934

   Když zazní jméno osmého mistra světa v šachu, Michaila Tala, jaká první myšlenka ti napadne?

Asi vzpomínka na pamětní rozhlasovou simultánku na přelomu let 1960-61, které jsem věnoval jednu celou kapitolu, která s malými úpravami byla publikována v Čs. šachu 6/2020 včetně té krkolomné partie. Takový zkušební balónek, jestli se něco takového bude čtenářům líbit. Připouštím, že moje první setkání s mistrem světa mělo významný, ne-li rozhodující vliv na pozdější rozhodnutí spojit svůj život se šachy.

Co bylo inspirací k napsání knížky Osem stretnutí s Michalom Taľom?

Těch inspirací bylo hned několik. Začalo to před mnoha lety, kdy mě více přátel a dobří známí nabádali, abych začal psát nějaké memoáry, případně vydal sbírku svých nejlepších partií a podobně. Nebral jsem to v negativním kontextu, sám jsem velmi dobře cítil, že s přibývajícím věkem nelze udržovat vysokou sportovní výkonnost a opravdu je čas něco po sobě zanechat. Nechtěl jsem však psát nějaké paměti a už vůbec ne vlastní šachový životopis. Tehdy mě napadlo něco lepšího, namísto vlastní osoby obsadit do role hlavního protagonistu unikátní šachovou osobnost, jejíž fantastická tvorba stále přitahuje milovníky šachu. Volba byla jednoznačná, vždyť po té slavné simultánku jsem se s Talem setkal ještě sedmkrát, z toho třikrát přímo na šachovnici a výsledkem byly tvrdě získané remízy, téměř v boji do holých králů. Čtenáři se mohou o tom přesvědčit sami.

Poslední inspirace přišla dost paradoxně "díky" tragickému období virové pandemie, kdy kolem nás umírali lidé, převážně vyššího věku a společenské aktivity včetně šachu byly výrazně omezeny. Napadlo mi, že ani já bych to nemusel přežít a rozhodl jsem se dokončit práci, kterou jsem kdysi dávno začal a z několika důvodů pak přerušil. Dal jsem přečíst pár úryvků svým přátelům a oni mě přesvědčili, že má význam pokračovat. 

Jaká byla cesta vzniku knížky, kdy bylo rozhodnuto, že bude napsána? Byli i další lidé, kteří napomohli jejímu vzniku?

Na první otázku jsem vlastně odpověděl v předchozí odpovědi. Druhá odpověď bude o něco rozsáhlejší. Při odborných komentářích k partiím mi poskytli cenné konzultace kolegové velmistři Jan Smejkal, Igor Štohl a zejména David Navara, který významně přispěl ke korektnosti některých analýz. Gramatickou stránku kontrolovala odborná korektorka Mária Štefánková a na několik stylistických detailů mě upozornil Ivan Novák. Díky patří paní Haně Modrové za souhlas s uveřejněním fotografií z děl vydaných nakladatelstvím Šachinfo i šachovému historikovi Janovi Kalendovskému za poskytnutí vzácných materiálů z jeho osobního archivu. Mým klíčovým spolupracovníkem byl můj syn Tomáš, prvotřídní odborník na počítačovou grafiku, který svého času byl sám silným šachistou a i proto s porozuměním zabezpečoval grafickou úpravu díla - od šachových diagramů až po kvalitu dobových fotografií a jejich rozmístění. Kniha je nyní v poslední fázi výroby a sám jsem ji ještě neviděl, ale pokud se design opravdu vydaří (a věřím, že ano), tak to bude především Tomášova zásluha.

Vydání knihy jsem svěřil bývalé kolegyni z československé reprezentace, velmistryni Ing. Elišce Richtrové (někteří dříve narození ji znají pod původním příjmením Klímová), která má knižní nakladatelství v Českých Budějovicích a mimo jiné nedávno vydala úspěšnou originální knížku Janka Markoše "Pod hladinou". Myslím, že to byla dobrá volba, protože Eliška disponuje kádrem kvalitních spolupracovníků a například paní Jaroslava Kučerová obohatila naši práci množstvím vhodných a vtipných ilustrací. 

Jakým způsobem je knížka napsaná a na co se může čtenář těšit?

Knížka je chronologicky strukturovaná podle událostí, kdy jsme se s Michailem Talem osobně setkali a případně spolu hráli. Pro šachisty jsou zřejmě podstatné partie, ale knihu mohou klidně číst i nešachisti, kteří ty partie jednoduše vynechají a přesto najdou dostatek doprovodného textu s množstvím zajímavých zábavných epizod. Rád bych zdůraznil, že všechna fakta včetně partií jsou autentické tak, jak je mám uchované ve své nedokonalé, ale stále poměrně živé paměti. Jedinou výjimkou je kapitola o šachové kariéře Tala, tam jsem musel čerpat z jiných zdrojů. Nebudu čtenáře navádět, na co se má těšit, raději doporučuji knížku si přečíst.. 

Najde se něco, co by si s odstupem času do knížky ještě doplnil?

Určitě by se pořád cosi našlo. Věřte mi, když jsem to v zájmu korekcí po sobě četl nejméně 10krát, vždy jsem našel nějakou chybičku či opravil původní formulaci, ale to je asi osud každé knihy. Jednou si musíte říci dost a uzavřít to, protože jinak by to neskončilo nikdy.

Michail Tal byl nepochybně jednou z nejvýraznějších osobností šachového světa. Se kterými dalšími světovými šachisty ses měl možnost setkat, ať už za šachovnicí nebo mimo ni? Která setkání ti nejvíce utkvěly v paměti?

S mistry světa jsem toho mnoho nenahrál, kromě Tala jsem hrál se Smyslovem, Spasským a Anandem, ale on byl tehdy ještě velmi mladý. Přiznám se, že jsem nikdy nevěděl zahrát na Korčného, ​​prohrál jsem s ním všechny 4 partie, i když jsem míval docela dobré pozice. Ať mi je nesmělou omluvou, že jsem měl vždy černé figury. S Karpovem se známe od olympiády v Nice 1974 a dodnes máme přátelský vztah, naposledy jsme se setkali nedávno v Bratislavě. 

V minulosti si vedl reprezentační družstvo Slovenska, věnoval ses mládeži (asi nejznámější svěřenkyně byla ženská velmistryně Regina Theissl Pokorná). Jakou radu bys dal mladým šachistům, kteří by možná také jednou chtěli dosáhnout k nejvyšším šachovým metám, o níž si přesvědčen, že platila v dobách Michaila Tala a platí i dnes?

Vzhledem k tomu, že dnešní šachy se od těch dob velmi změnily, obávám se, že univerzální recept neznám ani já, ani nikdo jiný. Namísto toho mohu pomoci citáty:

Jednou jsem četl zajímavou filozofickou radu takovým, co mají o sobě přehnaně vysoké mínění: "Je třeba milovat šachy v sobě a ne naopak." A obecně stále platí dnes už zapomenuté leninské heslo: "Učit se, učit se, učit se!"

Děkujeme za rozhovor pro Šachový obchod, povídal si Michal Vrba

V Trnavě 2.8.2021, Ján Plachetka

t_1

Česká klubovka v umění

Česká klubovka v umění

Šach a umění patří k sobě

Příběh sady šachových figurek České klubovky se již detailně zřejmě nepodaří odvyprávět. Víme, že začal návrhem umělce Bohuslava Schnircha. Jeho původní návrh byl časem změněn do různých podob. Nejznámějšími se tyto figurky staly pravděpodobně při velkovýrobě v dřevozpracujících závodech Frýdlant v Čechách.

Sám jsem na této verzi vyrostl a předpokládám, že stejně i mnozí další šachisté v Československu.
Konec výroby v závodech znamenal i konec výroby České klubovky tak, jak jsme ji znali. Málokdo by však předpokládal, jak zajímavé pokračování bude tento příběh mít.

Podle dostupných informací šachista Karel Mokrý oslovil dva truhláře - bratry v Prostějově, zda by uměli vyrobit šachové figurky podle předlohy ještě ze závodu ve Frýdlantu. Ta původní souprava, podle níž vyřezali první Českou klubovku, existuje dodnes. A tady začíná nový, neméně zajímavý příběh šachové soupravy Česká klubovka.

Vracíme se v čase o 20 let zpátky, do dílny bratrů Leopolda a Zdeňka Novotných. Bratři Novotní, oba zruční řemeslníci se zkušenostmi z fabriky v Prostějově, se této výzvy ujali celým svým srdcem. Splnili nejen původní "objednávku", ale stali se i jedinými výrobci těchto figurek v České republice.

SO_047    SO_049

Jejich mistrovství je znát na každé figurce, na každém jejím centimetru. Klubovce dodali nádherný "finiš", upravili tvary a také nejsložitější
figurka - jezdec - se opět stala celodřevěnou a ručně vyřezávanou.

První setkání v dřevařské dílně okouzlí každého. Uklizený nepořádek, vůně barvy dosychající na králích a dámách a úsměv na tváři dvou mistrů. Pro dospělého člověka je to jako vstup do pohádky. Místo, na kterém se rodí z kousku neopracovaného dřeva umělecké dílo, musí všechny děti pouze utvrdit, že pohádky jsou skutečné.

Své sny máme každý. Ani Leopold a Zdeněk nejsou výjimkou. Při jednom ze společných odpoledních rozhovorů se svěřili s jedním ze svých snů. O obyčejném kalendáři.

Rozhodli jsme se, že jim v Šachovém obchodě tento sen splníme. Pro tuto důležitou a kreativní práci jsme se rozhodli oslovit ilustrátora Michala Nagye, který navrhl a nakreslil 12 nádherných ilustraci, které zobrazují figurky České klubovky v různých - i humorných - situacích. Kresba uhlíkem na papír velmi dobře spojuje umělecký a černo-bílý šachový svět. Z grafik tak vznikl kalendář, který jsme věnovali bratrům Novotným a jejich životnímu dílu - šachové soupravě Česká klubovka.

 1621285590398

Nyní i vy můžete mít kousek z příběhu figurek, na kterých vyrostly generace šachistů v Československu. Rozhodli jsme se jednotlivé ilustrace vydat v limitované edici. Díky tomu může i vaše oblíbená figurka viset u vás v obývacím pokoji, kanceláři či klubovně jako umělecké dílo, kterým nezpochybnitelně je. Grafiky vydáváme v limitovaném počtu 20 kusů, vytištěné na uměleckém papíře Munken, jsou číslovány a podepsány autorem.

Dílo se podařilo a za Šachový obchod přeji Leopoldovi a Zdeňkovi ještě mnoho sil a trpělivosti, abychom my šachisté mohli ještě dlouhá léta obdivovat jejich mistrovství.

 

Autor: Michal Alexa, majitel Šachového obchodu

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozor na paty aneb každý šachista se musí umět zapatovat!

Pozor na paty aneb každý šachista se musí umět zapatovat!

Určitě znáte tu situaci. Stojíte jasně na prohru, už už se vzdát, to přece nemá smysl hrát dál. Ale když každý správný bojovník se tak nerad vzdává! A vtom spatříte záblesk, jiskřičku naděje. Obětujete své pravé křídlo, levé křídlo i poslední pěchotu. Soupeř si mne ruce, jak všechno krásně posbíral a už jen vyhrát. Jeden neopatrný tah a… „Hurá, nemám kam jít!“ A půl bodu je nenávratně pryč…

Pat je zcela nedílnou součástí šachové partie, přestože se vyskytuje na šachovnici daleko méně než mat. Každý šachista si musí být vědom toho, že zejména v koncovce je pat jedna ze základních zbraní, jak se dá zachránit šachová partie. A nejenom v koncovce. I když je to spíše výjimečně, dokonce i ve střední hře, resp. na pomezí střední hry a koncovky lze na šachovnici vytvořit patový obrazec.

tmgp8dgych461

Kniha Pozor na paty! je rozdělena na čtyři kapitoly. První kapitola se věnuje různým teoretickým pozicím v koncovkách, ve kterých stěžejní roli hraje právě pat. Aneb je důležité tyto koncovky znát a vědět, že právě díky patu jsou remízové. Stěžejní částí knihy je druhá kapitola. Ta ukazuje desítky příkladů z praktických partií, ve kterých se nejčastěji jedna strana nenechala doslova napálit a v jasně vyhrané pozici umožnila soupeři vysmeknout se díky patu.

Většina ukázek je z partií amatérských šachistů, ale jsou zde také partie ve své době nejlepších světových hráčů. Protože jak se říká: „I mistr tesař se někdy utne!“ Třetí kapitolkou je výběr studií, ve kterých je klíčovým motivem právě pat. A čtvrtá kapitolka? Tu nechám jako překvapení pro čtenáře tohoto blogu, abyste měli o to větší chuť knížku si pořídit… :)

Pozor na paty!“ rozhodně není žádnou stěžejní knihou šachové strategie. Je to v podstatě jednoduchá knížka, která má za úkol své čtenáře jak něco naučit (protože šachová knížka, která čtenáře nic nenaučí, je k ničemu… :)), tak zároveň pobavit. A „Paty“ mají navíc jednu velkou výhodu: většinu příkladů z této knížky klidně můžete „studovat“ bez šachovnice, protože mají jen několik málo tahů.

Závěrem svého krátkého blogu Vám přeji, ať se ve svých partiích nedostanete do křížku s patovým záchranným motivem soupeře a zároveň ať sami zachráníte prohrané pozice nečekaným patem!

Autor článku a knihy; IM David Dejf Kaňovský

paty

Max Euwe – nedoceněný mistr světa?

Max Euwe – nedoceněný mistr světa?

Když se mluví o mistrech světa před druhou světovou válkou, používá se často označení velká čtyřka. Tím jsou myšleni mistři světa Steinitz, Lasker, Capablanca a Aljechin. Něco však nesedí. Nebylo mistrů světa před druhou světovou válkou pět? Ano, to skutečně bylo. Na necelé dva roky usedl na šachový trůn Max Euwe. Proč se tedy nehovoří o velké pětce?

f74e1621b520d6dfe816cefffc4cb356

O obrovském šachovém přínosu prvního mistra světa Steinitze není pochyb. Pražský rodák přišel s řadou nových strategických pouček, které jsou platné dodnes. Lasker je Lasker. Obrovský génius, nestárnoucí star. Šachista, který dokázal držet šachový trůn skoro 27 let a ještě ve svých 60 letech hrál extrémně silné šachy. Capablanca. Kubánský meteor, je skoro až neuvěřitelné, že se právě na Kubě zrodil jeden z největších šachových talentů všech dob.

Téměř neporazitelný šachista, který neprohrál 8 let v řadě. Aljechin. Famózní útočník, vynikající hráč po všech stránkách. Ztracený titul dokázal díky správné životosprávě získat zpět. Jediný neporažený mistr světa, který odešel do šachového nebe jako mistr světa. O všech čtyřech bylo napsáno mnoho knih.

Jinak je tomu u Euweho. Pro nizozemského šachistu byly šachy vášní a největším koníčkem. Vystudoval matematiku a právě čísla se stala jeho hlavním životním posláním. Přesto se jakožto amatér dokázal prodrat až na nejvyšší šachový trůn. Jak se mu to podařilo? Předně měl obrovský šachový talent. Byl vynikajícím útočníkem, skvěle rozuměl šachové strategii.

euwalk03

Dokázal do sebe vstřebat jak klasiku naladěnou Steinitzem, tak i moderní šachové přístupy implementované Rétim, Nimcovičem a dalšími představiteli hypermodernistické šachové školy. Na zápas s Aljechinem se skvěle připravil a beze zbytku využil nezdravého životního stylu čtvrtého stylu mistra světa, který zápas na přelomu let 1935 a 1936 výrazně ovlivnil.

Tím se nesmazatelně zapsal do historie šachu a nikdo mu nemůže upřít titul mistra světa, který získal zcela po právu. O necelé dva roky později sice Aljechin jasně dokázal šachové veřejnosti, že je lepším a silnějším hráčem, ale to už Euwemu jeho zásluhy nemohlo ubrat.

Jak už bylo řečeno, šachy byly Euweho největší životní vášní. Snad i proto se stal dokonce prezidentem FIDE, konkrétně v letech 1970-1978.

Chcete o životě a šachovém stylu pátého mistra světa v šachu vědět více? Není nic jednoduššího! Stačí si vzít do ruky nejnovější biografii z pera IM Davida Dejfa Kaňovského. Kniha mající 96 stran podrobně popisuje jak Euweho život, tak jeho šachovou dráhu včetně vedení Mezinárodní šachové organizace. Kromě toho najdete v knize několik Euweho komentovaných partií, taktickou sbírku jeho pěkných kombinací a další podrobnosti.

Autor; David Dejf Kaňovský

3584-1_3584-1-max-euwe-amater-na-trune