Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Šachárna, Strana 5

Nepo si vybojoval právo vyzvat mistra světa na boj o korunu

Nepo si vybojoval právo vyzvat mistra světa na boj o korunu

Byl to nejdelší turnaj kandidátů.

Začal se hrát ještě v roce 2020, ale přerušila ho pandemie koronaviru. Osmé kolo pokračovalo až v dubnu 2021.

Osm možných vyzyvatelů se setkalo, aby si jeden z nich vybojoval místenku na nejvyšší patro. Životní turnaj, kde se počítá pouze první místo.

První místo totiž dává právo vyzvat mistra světa, Magnuse Carlsena, na souboj o titul šampiona.

51142208438_96eae495d8_k

Turnaj kandidátů se poprvé uskutečnil v Budapešti v roce 1950 a vyhrál ho David Bronstein. V zápase o titul mistra světa však Bronstein v závěrečné partii pochybil v jednoznačně remízové koncovce.

Jedna jediná chyba v poslední partii zápasu v závěrečné části partie - pověstný tah jezdcem na A7 - ho stál titul mistra světa. S tímto pocitem musel David žít dalších 54 let. Nikdy se s tím nesmířil.

Šachy umí být kruté a krásné zároveň.

51134722947_00d291ffa9_k

Od prvního kandidátského turnaje prošlo mnoho času. Současným vyzyvatelem se stal Ian Nepomniachtchi (Nepo). Patří k současné šachové elitě, ale nikdy zvlášť nevynikal. Teprve nyní se naplno projevila jeho síla.

Na tento turnaj se připravoval rok a nejbližší měsíce se bude připravovat na zápas s Magnusem Carlsenem, který drží titul mistra světa od roku 2013 a šachovému světu jednoznačně kraluje nekompromisní hrou.

Konečné pořadí turnaje kandidátů 2021

vysledky

Nepo je však odhodlaný. Jeho taktika dokáže být šokující a svou šanci na získání titulu a navrácení ho do šachové velmoci Ruska určitě nebude chtít zahodit.

Podaří se mu to? Uvidíme na přelomu listopadu a prosince 2021.

Ještě jeden tip. Pokud byste si i vy chtěli zahrát šachy s šachovou soupravou jako v turnaji kandidátů nebo v zápase o mistra světa, v Šachovém obchodě najdete i tento oficiální set.

wc_1

Slovníček začínajícího šachisty

Slovníček začínajícího šachisty

Přestože aktivně trénuji už cca 15 let, během posledních tří let intenzivně narostl počet mých individuálních svěřenců. Během loňského roku jsem si proto jednoho dne uvědomil, že často opakuji různé základní věci, související se šachovou partií. A někdy v ten moment mě napadla myšlenka vytvořit Slovníček začínajícího šachisty.

Původní pracovní název byl Deníček začínajícího šachisty, ale posléze se mi zalíbila myšlenka uspořádat 100 pojmů v knize obsažených v abecedním pořadí. Co je tedy stěžejní myšlenkou celé knihy? Začínající šachisté mohou mít často problém s tím, že čtou šachovou knihu, článek či analýzu partie a narazí na pojem, kterému nerozumí. Právě v ten moment přichází na řadu Slovníček začínajícího šachisty!

Stačí v něm nalistovat správné písmeno (právě z toho důvodu jsou všechny pojmy řazeny abecedně!) a podívat se, co daný pojem znamená. Je však třeba říct důležitou poznámku, a to že kniha není určena pro úplné začátečníky. Nejsou v ní popsány tahy jednotlivých figur, ani co to je rošáda, braní mimochodem a podobně. Název Slovníček začínajícího šachisty tak může být lehce matoucí, ale znamená prostě to, že je to kniha určená především těm, kteří už umí úplné základy šachu, ale v dalších věcech se teprve vzdělávají.

Na své si však přijdou i o něco pokročilejší šachisté. Kromě zcela základních pojmů šachové hry jako jsou Aktivita figur, Souhra figur, Mat, Pat, Okénko apod. lze v knížce nalézt i složitější pojmy pro pokročilejší šachisty. A to jak z oblasti koncovek (Trojúhelník, Zaminovaná pole, Laskerovy schody apod.), tak z oblasti skladebního šachu (Samomat, Groteska, Retrográdní analýza aj.).

Je taková knížka dobrou myšlenkou? Kdo ví! Ale zájem o ni docela je, tak doufám, že to není úplně špatný nápad! Není to knížka, kterou byste s velkou chutí prostudovali od A do Z, ale na druhou stranu i to je možné. A nespornou výhodou této knížky je, že vzhledem k její jednoduchosti ji můžete studovat úplně kdekoliv, to znamená ve vlaku, autobuse, po cestě do školy či do práce. Šachovnici vůbec není třeba.

Tak co říkáte? Pojďme se na ni společně podívat!

Autor článku a knížky David Dejf Kaňovský

DSC_4930 DSC_4931

DSC_4932

DSC_4933

DSC_4934

 

Jak hrát šachy I.

Jak hrát šachy I.

Jak správně "otočit" šachovnici?

Na začátku hry je šachovnice položena tak, že každý hráč má bílý čtverec v pravém dolním rohu.

Správné postavení šachových figur

Figurky jsou pak naskládané na první a druhou řadu resp. na sedmou a osmou řadu. Na druhé a sedmé řadě stojí vždy pěšáci. Věže jdou do rohů, pak jezdci vedle nich, následují střelci a nakonec dáma, která vždy jde na svou barvu (bílá dáma na bílou, černá dáma na černou). Nejčastější chybou bývá právě opačné, resp. vyměněny postavení krále a dámy.

Jak se hýbou šachové figurky?

Jak táhne jezdec

Jezdci se pohybují zcela jiným způsobem než ostatní figury - do písmene "L". Nebo také bychom mohli říci jedno políčko rovně a jedno šikmo. Jezdci jsou také jedinými figurami, které mohou přeskakovat jak naše tak i soupeřovy figurky. Tah jezdcem je obecně nejtěžší, proto je dobré začít s učením právě s touto figurkou.

Zajímavostí je, že jezdec se z bílého pole dokáže vždy skočit pouze na černé pole a naopak.

Jak táhne střelec?

Střelec se může hýbat tak daleko, jak chce, ale jen diagonálně. Každý střelec začíná na jedné barvě a musí na té barvě vždy zůstat. Říkáme jim také bílopolní nebo černopolní střelec. Střelci dobře spolupracují, protože společně kryjí bílá i černá pole.

Jak táhne věž?

Věž se může pohybovat tak daleko, jak chce, ale jen dopředu, dozadu a do stran. Věže označujeme jako jako "těžké" figury a když se vzájemně kryjí, jejich síla roste.

Jak táhne dáma?

Dáma je nejsilnější figurka. Může se posouvat v libovolném směru - dopředu, dozadu, do stran nebo diagonálně - tak daleko, pokaď jí nestojí v cestě jiná vlastní figurka. Soupeřovu figurky vyhazuje a zůstává stát na jejím místě. Zjednodušeně bychom mohli říci, že dáma kombinuje pohyb střelce a věže.

Jak táhne král?

Král je nejdůležitější figurka, ale je jedna z nejslabších. Král může jít jen o jedno políčko do kterékoliv strany. Král se nikdy nemůže posunout do šachu (kde by mohl být vyhozen). Když je král napaden jinou figurou, nazývá se to "šach".

Jak táhne pěšec?

Pěšáci jsou neobvyklí, protože se hýbou a berou rozdílnými směry: hýbou se dopředu, ale berou diagonálně. Pěšáci sa mohou hýbat jen o jedno políčko dopředu, kromě prvního tahu, kdy se mohou posunout o dvě pole. Pěšáci mohou brát jen diagonálně (šikmo) dopředu. Nikdy se nemohou hýbat nebo brát jiné figury dozadu. Pokud je přímo před pěšákem jiná figura, nemůže se pěšec dále hýbat ani tu figuru vyhodit.

 

Černobílá magie - ukázka z knížky

Černobílá magie - ukázka z knížky

Popis knížky:

"Kniha je určena středně pokročilým a silnějším šachistům. Obsahuje nejdříve na 80 stranách výklad a poté 238 příkladů s podrobným řešením, které jsou zaměřeny na taktiku, kombinační vidění, propočet variant a další metody vedoucí ke zlepšení hry. Na konci jmenný index. IM Michal Konopka je jeden z nejlepších českých hráčů a zároveň celou svoji kariéru úspěšně pracuje jako trenér - spolupracoval s Viktorem Lázničkou, Davidem Navarou, několikrát vedl české olympijské družstvo na šachových olympiádách (sám hrál na olympiádě v Elistě 1998) či na mistrovstvích Evropy. Je autorem úspěšné knihy Magické pozice, která byla přeložena i do ruštiny. "

Dámský gambit získal prestižní ocenění

Dámský gambit získal prestižní ocenění

Anya Taylor-Joy je oficiálně držitelkou Zlatého glóbusu díky senzaci na Netflixe Dámský gambit, který vycházející herečce přinesl sošku za nejlepší ženský herecký výkon v limitovaném seriálu.

Společnost Netflix koncem listopadu 2020 oznámila, že seriál během prvních 28 dní od jeho uvedení vidělo celosvětově 62 milionů domácností, což z něj dělá nejsledovanější online seriál vůbec.

Anya Taylor-Joy hraje v seriálu Dámský gambit hlavní hrdinku - Beth Harmon - zázračnou šachistku, která musí překonat boj se závislostí, aby se stala nejlepší šachistkou na světě. V rozhovoru pro IndieWire začátkem roku 2021 Taylor-Joy uvedla, že scénář k seriálu v ní okamžitě rezonoval.

beth-harmon-audrey-hepburn-queens-gambit

V současnosti se již začalo spekulovat, že by úspěšný seriál mohl dostat i druhou sérii a nechyběla by v ní ani Anya Taylor-Joy.

"Je to přímo surrealistické a úžasné, že lidé chtějí i druhou sérii. Nikdy jsme o tom neuvažovali ani nediskutovali. Ale v Hollywoodu nikdy nelze říci nikdy. Bylo by určitě velmi zajímavé sledovat, jaká by byla Beth v budoucnosti - jako střízlivá matka, vědoma si svých démonů," řekla herečka pro Deadline.

Zlaté glóbusy, které od roku 1943 uděluje Hollywoodská asociace zahraničních novinářů, patří mezi nejprestižnější ceny, které se dají získat v zábavním průmyslu. Považují se za druhé, co se týče důležitosti, hned po udělování Oscarů (za film) a Emmy (za televizi).

Magnus Carlsen - Fabiano Caruana aneb "boj" o šachovou korunu

Magnus Carlsen - Fabiano Caruana aneb "boj" o šachovou korunu

 Píše se listopad 2018 a dva nejlepší hráči modré planety se chystají na zápas o titul Mistra světa v šachu. Předpovědi jemně favorizují tehdejšího mistra světa Magnuse, ale rozdíl ve výkonnosti obou hráčů je rekordně nízký - pouze 3 body mezinárodního ratingu Magnus (2835), Fabiano (2832).

Plán turnaje je 12 standardních partií. V případě shodného zisku bodů následují 4 rapid partie, 5 bleskovek a následný armagedon s povinností bílého zvítězit.

Podívat se na knížku ze zápasu v obchodě

Partie jsou hezky analyzovány a přinášejí i cenné informace z minulosti obou hráčů. Pokud znáte historku s Woodym Harrelsonem, když zatáhl jiný úvodní tah než mu Fabiano poradil, tak tipujete správně. Stalo se to právě na tomto turnaji - kde jako autor komentuje - po podání rukou Fabiano nabídl šanci na reparát vrácením d4 pěšáka na úvodní pole. Celou ceremonii si můžete prohlédnout na linku: https://youtu.be/sbN3r71tfPw

Celý souboj je poznamenán velmi častým opakováním témat v partiích. Dokud se Fabiano spoléhal výhradně na 1. e4, Magnus vyzkoušel celou plejádu otevření za bílého od 1.d4, 1.e4, 1.c4. Pro představu shrnutí prvních tahů ve standardních partiích:
- 6x 1.e4 c5
- 2x 1.d4 Jf6 2. Jf3 d5
- 2x 1.e4 e5 2.Jf3 Jf6
- 2x 1.c4 e5

Oba šachoví velmistři přišli na zápas fantasticky připraveni. Přestože se Fabiano často dostával do převahy, vždy se jednalo jen o minimální výhodu, kterou nedokázal přetavit do zisku bodu. Magnus na druhé straně navzdory mírně slabším otevřeným táhl v rozhodujících chvílích bezchybně, často za hranicí chápání běžných smrtelníků i velmistrů. Rozhodnutí přinesly až rapid partie. V jejich zahájeních sice nepřišlo nic nového, ale ukázaly dominanci tehdejšího mistra světa Magnuse Carlsen v zrychlených partiích.

Knihu doporučuji všem šachistům, kteří chtějí prožít napínavý zápas na své šachovnici v pohodlí domova. Pro pokročilé šachisty - pokud mají zájem o studium sicilské a ruské hry, případně pokud si chtějí zkusit vyluštit nějakou z mnoha koncovek. Úplná třešnička na dortu je pozice z partie č.6 po 67 tahu bílého. Tuto koncovku komentoval Garry Kasparov jako "nalezení vítězného pokračování je nelidské". A prozradím vám, že ani Fabianovi s Magnusem se to nepodařilo!

Konkrétněji první tahy:
Partie č.1 F-M: 1.e4 c5, 2.Jf3 Jc6, 3.Sb5…
Partie č.2 M-F: 1.d4 Jf6, 2.Jf3 d5, 3.c4 e6, 4. Jc3 Se7, 5.Sf4…
Partie č.3 F-M: 1.e4 c5, 2.Jf3 Jc6, 3.Sb5…
Partie č.4 M-F: 1.c4 e5, 2.Jc3 Jf6, 3.Jf3 Jc6, 4.g3…
Partie č.5 F-M: 1.e4 c5, 2.Jf3 Jc6, 3.Sb5…
Partie č.6 M-F: 1.e4 e5, 2.Jf3 Jf6, 3.Jxe5 d6, 4.Jd3!?… Mega Koncovka!!!
Partie č.7 M-F: 1.d4 Jf6, 2.Jf3 d5, 3.c4 e6, 4. Jc3 Se7, 5.Sf4…
Partie č.8 F-M: 1.e4 c5, 2.Jf3 Jc6, 3.d4 cxd4…
Partie č.9 M-F: 1.c4 e5, 2.Jc3 Jf6, 3.Jf3 Jc6, 4.g3…
Partie č.10 F-M: 1.e4 c5, 2.Jf3 Jc6, 3.d4 cxd4…
Partie č.11 M-F: 1.e4 e5, 2.Jf3 Jf6, 3. Jxe5 d6, 4.Jf3…
Partie č.12 F-M: 1.e4 c5, 2.Jf3 Jc6, 3.d4 cxd4…

Autor recenze: Michal Alexa

Láska je solí života

Láska je solí života

Nezadržitelně se blíží den, kdy si mladé zamilované páry, ale i lidé v poutu ověřeném lety, projeví lásku možná trochu jinak, trochu intenzivněji než jindy. Obdarují se pěkným dárkem, dají si pusu na znak toho, že jim jednomu na druhém záleží. Neboť v životě je jen jedno nepochybné štěstí - žít pro jiného.

 

FOTO: Niki Vrbová na šachovom turnaji

Pro někoho láska znamená dávat bezvýhradnou přednost jednomu nebo jedné před všemi ostatními. Někoho možná těží pochybnost, zda pravá láska může být někdy jiná než smutná. Myslím si však, že bez ohledu na jedno či druhé se shodneme na tom, že láska je solí života a člověk ji potřebuje, aby zdůraznil pravou chuť tohoto světa.

V našem "Chess Fashion" týmu jsme přemýšleli, jak k svátku zamilovaných potěšit šachisty a šachistky, jak je inspirovat, dopřát jim něco originálního, co spojuje v sobě čistou, pěknou věc se šachovým prvkem. Oslovili jsme výjimečnou oděvní návrhářku Júlii Zelenou s opatrnou otázkou, zda by vytvořila pro Šachový obchod něco hezkého. Júlia souhlasila, pustila se do tvůrčí práce a výsledek, věřím, potěší každou romantickou duši.

Vytvořila jedinečné náhrdelníky v limitovaném počtu 6 kusů. Každý je designově jiný a každý v sobě spojuje krásu použitých materiálů jako je onyx, horský křišťál, korál, láva a perleť v kombinaci s postříbřenými a stříbrnými prvky, a to vše v typických šachových barvách - černé a bílé. Šachové šperky Julie Zelené patří v Šachovém obchodě do kategorie "haute couture".

Šachové šperky v Šachovom obchode

FOTO: Júlia Zelená www.julia-silk.sk 

Zároveň jsme však mysleli i na ty, kteří mají rádi jednoduchost a prvky lidové tvorby - pryskyřicí zalité originální šachové šperky pro Šachový obchod vlastnoručně nadizajnované a vyrobila také Julie, ale Artimovičová. Julka má s výrobou šperků dlouholeté zkušenosti a výroba těch šachových byla pro ni zajímavá výzva. Věřím, že se vám budou také líbit a ozdobí dekolt a obličej nejedné mladé dámy.

 

FOTO: Júlia Artimovičová

Když tvoříme, snažíme se dělat všechno upřímně a zábavně. Na tvorbě je totiž důležité, aby bavila nejen autora, ale i další lidi. Aby to přinášelo radost, něco říkalo o nás, o světě. Pak se dá mluvit o umění.

Přátelé, jsem přesvědčena o tom, že šachové šperky, vyrobené speciálně pro Šachový obchod, budou pěkným dárkem nejen pro šachisty, ale pro každou dámu, která umí ocenit originální šperk, a to nejen na Valentýna, ale i ve všední pracovní den.

FOTO: Susan Polgar - maďarská šachová velmistryně

Váš Chess Fashion Team J.A.S.B.I.N 

Tipy na dárky pro náročné šachisty

Tipy na dárky pro náročné šachisty

Milí přátelé,

blíží se Vánoce a my v Šachovém obchodě víme, že vybrat dárek pro šachistu může být pro blízkých - zejména nešachisty - někdy i dosti náročný úkol. Zejména tehdy, pokud jim chcete připravit překvapení.

Jelikož v Šachovém obchodě šachy nejen prodáváme, ale sami jsme zanícení šachisti, rádi bychom vám při výběru dárků poradili.

Připravili jsme pro vás tipy, které zaručeně potěší pod stromečkem každého šachistu. V tomto blogu se zaměříme na šachisty, kteří si potrpí na kvalitu či luxus, šachy jsou pro ně životní styl i celoživotní hobby.

A pokud budete mít jakékoliv dotazy, neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás!

Šachový program Fritz 17 

Tento šachový program patří k neodmyslitelné výbavě každého šachisty, který to se šachy myslí skutečně vážně.

Kromě supervýkonného softwaru získáte navíc i prémiové půlroční členství v ChessBase a účet na portálu playchess.com zdarma.

"Magické kombinace na turnajích proti favoritům nebo výhry outsiderů nejsou náhody. Jsou to vždy velmi dobře připraveni hráči.

Studium teorie, oblíbených otevření soupeřů, nové varianty a vše ostatní, co vám chybí - tak šachisty připravuje program Fritz už téměř 30 let, "objasňuje spolumajitel Šachového obchodu Michal Alexa.

1982-5_71wyxofrxyl--ac-sy741 maxresdefault

Šachová souprava Eben Elegance

Toto jsou opravdu šachy pro fajnšmekry, kteří si potrpí na luxus.

Nádherná, jedinečná šachová souprava je v tomto provedení nejen hrou, ale i uměleckým dílem a vzácným rodinným dědictvím, kterým se rád pochlubí každý náročný šachista.

Netradiční šachovnice je ručně vyrobena ze dřeva a potažená kůží, na okrajích vyzdobena ornamenty ve zlaté barvě. Figurky jsou z ebenového dřeva s koženým podstavcem.

"Od ebenových figurek se dá pohnout dále už jen velmi těžko. Zejména, když jde o italskou ruční výrobu, která má několik staletou tradici. S těmito figurkami se hraje po celý život a nezapomene na ně nikdo, kdo je chytí do ruky, "přiblížil spolumajitel šachových obchodu Michal Alexa.

Garantujeme, že každá hra bude zážitkem!

3128_ebenova-suprava

Česká klubovka originál

Česká klubovka je klasika. S těmito figurkami hrávají generace českých a slovenských šachistů již přes sto let. Prototyp figurek vytvořil v 80. letech 19. století český sochař a vášnivý šachista Bohuslav Schnirch pro nově vzniklý Český spolek šachovní, kterému sám předsedal.

Šachisté jim začali říkat "klubovka", postupně se staly velmi oblíbenými a v Československu se s nimi hráli nejprestižnější turnaje.

Originální figurky Česká klubovka jsou tedy "must have" pro každého českého či slovenského šachisty, který si potrpí na lety ověřenou kvalitu. Klubovka není jen hra, klubovka je i prestiž a kus naší československé historie.

"S figurkami Česká klubovka originál jsem se jako bývalý profesionální šachista setkával na každém akcí. Jednoduchost a hratelnost při této sadě je bezkonkurenční. Ruční práce českých mistrů a konečná úprava je naprosto jedinečná.

Co se týče poměru kvality a ceny, je podle mě klubovka na trhu jedním z top produktů. Zároveň je to sada, se kterou hraji šachy doma i já," říká spolumajitel šachových obchodu Michal Alexa.

 

DSC_5239 DSC_5216 DSC_5218

Analógové šachové hodiny GARDE

Nemůžu si pomoci, ale analogové šachové hodiny jsou prostě úžasná retro klasika a nedám na ně dopustit. Vypadají fantasticky a nemohou chybět ve výbavě žádného zaníceného šachisty.

Nejde jen o to, že vás nebaví měnit baterky. Je to malý svět tikání zavřený v dřevěné krabičce, který často rozhoduje o tom, zda vyhrajete svou partii, nebo se z ní něco naučíte.

"K partii šachu s dlouholetým kamarádem, elegantními dřevěnými figurkami a láhvi vína nepřinesete digitální hodiny, ale tikající klasiku," dodává spolumajitel šachového obchodu Michal Alexa.

DSC_4668 DSC_4671

Kniha Richard Réti šachový génius

Životní příběh šachového velmistra Richarda Rétiho, jednoho z největších šachistů, šachových publicistů a pedagogů, jakých tato hra měla v celé své bohaté historii, by měl znát každý nadšenec šachu.

Kniha přináší zajímavé informace, které se týkají nejen jeho originální osobnosti a mimořádného významu, ale i množství dobových souvislostí, zejména po vzniku Československé republiky a po přijetí československého státního občanství v roce 1920.

Navíc může být poutavým čtením i pro nešachisty.

DSC_9931_1 DSC_9934 DSC_9933